🚚Doprava Zásilkovnou 📦ZDARMA - do 22.5. 2024! NAKUPOVAT

Tajemství Shilajit (Mumio): Přírodní zázrak s úžasnými benefity pro zdraví a vitalitu

Shilajit, známý v některých regionech také jako Mumio, je unikátní přírodní látka, která pochází z horských oblastí Asie, včetně Himalájí. Tento tmavý, pryskyřičný materiál je bohatý na minerály a organické látky, které se vytvářejí dlouhodobým rozkladem rostlinných zbytků a minerálů. Shilajit je ve východní medicíně využíván již tisíce let, a to díky svým regeneračním a tonizujícím účinkům. Jeho historie sahá až do období Ayurvedy, tradičního systému indické medicíny, kde byl ceněn pro své omlazující vlastnosti.

→ Klíčové otázky, které zodpovíme:

  1. Co je Shilajit (Mumio)
  2. Chemické složení
  3. Původ a výroba
  4. Jak rozpoznat kvalitní Shilajit
  5. Účinky a zdravotní benefity
  6. Užívání a dávkování
  7. Osobní zkušenost autora
  8. Závěr - proč ho vyzkoušet
  9. FAQs - Nejčastější dotazy
  10. Seznam zdrojů

Shilajit v přírodě jak vypadá a kde se nachází - GYMIO.com

Historie a význam

V sanskrtských textech je Shilajit popisován jako "conqueror of mountains and destroyer of weakness" (dobyvatel hor a ničitel slabosti), což odráží jeho hluboké kořeny v ayurvédské medicíně. Tradice jeho užívání sahá až do starověké Indie, kde byl považován za jednu z nejmocnějších omlazujících látek. Podle legend měl schopnost obnovit tělesnou sílu a prodloužit délku života, čímž pomáhal udržet tělo a mysl v harmonii.

Co je Shilajit (Mumio)?

Shilajit je komplexní směs organominerálních sloučenin, která se vyskytuje přirozeně ve vrstvách skal v horských oblastech. Tento materiál je tvořen dlouhodobým rozkladem rostlinného a organického materiálu, který podléhá extrémní m tlaku a teplotám v horských oblastech, což vede k jeho unikátním vlastnostem. Shilajit se vyznačuje vysokým obsahem fulvových a huminových kyselin, které jsou klíčové pro jeho léčivé účinky, spolu s více než 60 minerály a stopovými prvky v iontové formě, které přispívají k jeho výživové hodnotě.

Chemické složení

Je složité a proměnlivé, závislé na konkrétním geografickém původu. Základní složky zahrnují:

  • Fulvové a huminové kyseliny: Tyto organické kyseliny jsou známé svými silnými antioxidačními a pr0tizánětlivými vlastnostmi. Fulvové kyseliny navíc podporují transport minerálů a jiných živin přes buněčné membrány.
  • Minerály a stopové prvky: Shilajit obsahuje širokou škálu minerálů, včetně zinku, železa, manganu, mědi, niklu, kobaltu, křemíku, stříbra a olova, všechny v bioaktivní formě, která je snadno vstřebatelná lidským tělem.
  • Aminokyseliny: Ty přispívají k syntéze proteinů a podporují různé metabolické funkce v těle.
  • Fenolické sloučeniny: Tyto sloučeniny, známé pro své antioxidační účinky, pomáhají chránit tělo před volnými radikály a oxidativním stresem.

Co shilajit (Mumio) obsahuje - účinné látky - GYMIO.com

Různé typy a jejich vlastnosti

Existuje několik různých typů, které se liší na základě místa sběru a specifických procesů zpracování. Mezi nejběžnější patří:

  • "Horský" Shilajit: Sbírá se ve vysokohorských oblastech a je považován za nejkvalitnější kvůli svému bohatému složení minerálů a organických kyselin.
  • "Šikmý" Shilajit: Získává se ze skalních útvarů nacházejících se ve větších výškách a často obsahuje vyšší koncentraci huminových kyselin.
  • "Nížinný" Shilajit: Tento typ je sbírán v nižších nadmořských výškách a může mít odlišné chemické složení s nižší koncentrací některých minerálů.

Původ a výroba: Jak se Shilajit sbírá a zpracovává

Jedná se o fascinující látku s unikátním původem a způsobem výroby. Jeho sběr a zpracování jsou tradičními metodami, které vyžadují značné znalosti a zkušenosti (a odvahu - uvidíš ve videu níže v textu).

Odkud pochází

Shilajit se primárně těží v horských oblastech jižní Asie, včetně Himaláje, Karakoramu, Tibetu a některých dalších částí Indie, Nepálu, Bhútánu a Pákistánu. Tyto oblasti jsou známé svými bohatými zásobami organického materiálu, který se během staletí rozkládá a transformuje na Shilajit díky jedinečným geologickým a klimatickým podmínkám.

Proces sběru

Sbírá se ručně během teplých letních měsíců, kdy je pryskyřice nejvíce tekutá a snadno dostupná. Sběrači se musí vydat do vysokých nadmořských výšek, kde Shilajit přirozeně vystupuje na povrch skal. Jedná se o velmi náročnou a časově intenzivní činnost, která vyžaduje dobrou znalost terénu a schopnost identifikovat pravý Shilajit.

Zpracování

Po sběru je zpracován k odstranění nečistot a cizích materiálů. Tento proces obvykle zahrnuje vícestupňové filtrace a jemné zahřívání, které pomáhá sterilizovat materiál a zároveň zachovat jeho bioaktivní složky. Následně je Shilajit sušen do konečné formy, která může být pryskyřice, prášek, nebo kapsle, závisle na požadované metodě aplikace.

Níže se můžete podívat na relativně šílené video sběru a originálního způsobu zpracování Shilajitu.

Jak rozpoznat kvalitní Shilajit a na co by měl být testován

Při výběru kvalitního Mumio je důležité věnovat pozornost několika klíčovým aspektům, které odlišují autentický a bezpečný produkt od potenciálně nekvalitních nebo kontaminovaných variant. Kvalitní Shilajit by měl projít řadou testů, které zajišťují jeho čistotu a bezpečnost pro konzumaci.

Indikátory kvality:

  • Konzistence a barva: Kvalitní Shilajit má typicky hladkou, lepkavou konzistenci a tmavě hnědou až černou barvu. Při teple se mění v hustou tekutinu, což je známka jeho přirozené pryskyřičnaté povahy.
  • Rozpustnost ve vodě: Shilajit by měl být dobře rozpustný ve vodě, což indikuje jeho autentičnost a přirozenost.
  • Vůně: Má specifický zemitý zápach, který je typický pro bohatý organický obsah a minerály.

Testování na bezpečnost a čistotu:

  • Testy na těžké kovy: Jelikož Shilajit se těží v horských oblastech, kde může dojít k přirozené kontaminaci těžkými kovy, je zásadní, aby byl každý produkt testován na přítomnost olova, rtuti, kadmia a arzénu. Tyto kovy mohou být toxické v určitých koncentracích a jejich testování zajišťuje bezpečnost produktu.
  • Mikrobiologické testy: Testy na bakterie a plísně jsou nezbytné, aby se zajistilo, že produkt je bez mikrobiální kontaminace, což je zvláště důležité pro spotřebitele s oslabeným imunitním systémem.
  • Pesticidy a herbicidy: Vzhledem k zemědělským aktivitám v mnoha oblastech je důležité testování na zbytky pesticidů a herbicidů, aby se předešlo konzumaci chemicky kontaminovaných produktů.
  • Authenticity tests: Některé laboratoře provádějí specifické testy na ověření pravosti Shilajit, včetně spektroskopických analýz, které mohou identifikovat charakteristické organické sloučeniny přítomné v Shilajit.

Tyto testy by měly být prováděny akreditovanými laboratořemi a výsledky by měly být dostupné pro zákazníky, což zajišťuje transparentnost a důvěru ve vybraný produkt. Při koupi je tedy důležité vyhledávat produkty od renomovaných dodavatelů, kteří tyto informace o testování poskytují.
Například náš 

Účinky Shilajit (Mumio) na zdraví

Shilajit je ceněn pro širokou škálu zdravotních přínosů, které mohou pozitivně ovlivnit mnoho aspektů lidského zdraví. Následuje podrobný přehled hlavních účinků Shilajit, podpořený relevantními studiemi a výzkumy.

  1. Podpora energie a výkonnosti
    Je známý svou schopností zvyšovat energetickou úroveň a fyzickou výkonnost. Obsahuje fulvové kyseliny, které podporují produkci energie na buněčné úrovni tím, že zlepšují dostupnost kyslíku a živin v buňkách. Studie publikovaná v "Journal of Ethnopharmacology" zjistila, že užívání Shilajit pomáhá zlepšit fyzickou výkonnost a snižuje únavu u sportovců díky optimalizaci metabolických procesů a zlepšení mitochondriální funkce.

  2. Zlepšení mužského reprodukčního zdraví a libida
    Výzkumy ukazují, že má pozitivní účinky na mužské reprodukční zdraví, včetně zvýšení hladiny testosteronu a zlepšení spermatogeneze. Vědecká studie zveřejněná v "Andrologia" odhalila, že muži, kteří užívali Shilajit, zaznamenali významné zvýšení hladiny testosteronu a zlepšení parametrů spermií, což napomáhá plodnosti.

  3. Podpora imunitního systému
    Obsahuje antioxidanty, které posilují imunitní systém tím, že neutralizují volné radikály a snižují oxidační stres v těle. Výzkum publikovaný v "Journal of Medicinal Food" zdůrazňuje, že Shilajit zvyšuje imunitní odpověď a má protizánětlivé účinky, které mohou být užitečné pro lidi trpící chronickými zánětlivými stavy.

  4. Podpora zdraví kloubů
    Díky svým protizánětlivým vlastnostem může účinně zmírňovat bolest a zlepšovat pohyblivost kloubů u osob trpících artritidou. Studie ukázaly, že Shilajit může redukovat bolest kloubů a zlepšit funkci kloubů bez významných vedlejších účinků.
    Shilajit himaláje sběr
  5. Zlepšení kognitivních funkcí
    Má potenciál v oblasti zlepšování kognitivních funkcí a ochrany mozku. Výzkumy naznačují, že může mít neuroprotektivní účinky, které pomáhají zpomalovat degenerativní změny v mozku a zlepšit paměť a učení. Jedna z publikací v "International Journal of Alzheimer's Disease" poukazuje na to, že Shilajit může zvýšit účinnost některých neurotransmiterů v mozku a podporovat zdraví nervového systému.

  6. Detoxikace a zdraví pokožky
    Má silné detoxikační vlastnosti díky své schopnosti pomáhat odplavovat toxiny a těžké kovy z těla. Jeho antioxidační složky, jako jsou fulvové kyseliny, podporují čištění krve a mohou přispívat k lepšímu zdraví pokožky. Studie ukazují, že pravidelné užívání Shilajit může výrazně zlepšit vzhled pokožky, redukovat projevy akné a jiných kožních problémů a celkově podporovat regeneraci pokožky.

  7. Podpora ženského zdraví
    Je prospěšný pro ženské zdraví, zejména v oblastech reprodukce a hormonální rovnováhy. V tradiční medicíně byl používán k podpoře menstruačního cyklu a jako podpora během menopauzy. Díky svému bohatému minerálnímu složení může pomoci stabilizovat hormonální hladiny a zmírnit příznaky spojené s PMS a menopauzou
    .
  8. Podpora srdce a cévního systému
    Shilajit obsahuje různé složky, které mohou příznivě ovlivnit zdraví srdce. Podporuje například regulaci krevního tlaku, zlepšuje cirkulaci a pomáhá stabilizovat hladiny cholesterolu. Studie naznačují, že Shilajit může redukovat riziko aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních onemocnění díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.

  9. Ochrana proti stárnutí a podpora dlouhověkosti
    Díky svým silným antioxidačním účinkům může působit jako účinný bojovník proti stárnutí. Antioxidanty v Shilajit pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, což je jedna z hlavních příčin stárnutí na buněčné úrovni. Tím může přispět k delší a zdravější životnosti a zlepšení celkové vitality.
 

Užívání Shilajit (Mumio): Optimální dávkování a způsoby užívání

Použití Shilajit vyžaduje správné dávkování a dodržení určitých metod aplikace, aby bylo zajištěno maximální využití jeho zdravotních benefitů. Zde je několik zásad, které by měly být dodrženy při užívání Shilajit.

1. Dávkování

Doporučené dávkování se může lišit v závislosti na formě produktu a účelu užívání. Obecně platí, že:

  • Standardní dávka: Pro běžné užívání se doporučuje 300 až 500 mg Shilajit denně. Tato dávka je považována za bezpečnou a efektivní pro většinu dospělých.
  • Dávka pro specifické účely: Pro podporu při specifických zdravotních stavech může být dávka upravena podle rad zdravotního specialisty.

Je důležité začít s nižší dávkou a postupně ji zvyšovat, aby tělo mohlo adekvátně reagovat. Vždy se poraďte s lékařem nebo odborníkem na doplňky stravy před zahájením jakékoliv formy suplementace.

2. Způsoby užívání

Shilajit je možné užívat v několika formách, včetně:

  • Resin: Tato forma je nejčistší a nejkoncentrovanější. Shilajit ve formě pryskyřice lze rozpustit ve vodě nebo teplém nápoji a konzumovat jednou denně.
  • Prášek: Shilajitový prášek může být přidán do smoothie, džusu nebo jiných nápojů. Dávkování prášku by mělo být pečlivě odměřeno podle instrukcí na obalu.
  • Kapsle: Pro ty, kteří preferují pohodlí, jsou k dispozici kapsle s Shilajitem, které se snadno polykají a mají přesně odměřenou dávku.

Shilajit ve formě pryskyřice

Shilajit pro specifické skupiny uživatelů

Shilajit může být prospěšný pro různé skupiny lidí, ale je důležité zohlednit specifické potřeby a možná rizika spojená s jeho užíváním v různých životních obdobích a zdravotních stavech.

  1. Pro muže
    Muži ho často vyhledávají kvůli jeho schopnosti zlepšovat mužské reprodukční zdraví a zvyšovat hladinu testosteronu. Může také pomoci zlepšit fyzickou výkonnost a svalovou sílu, což je užitečné pro ty, kteří se věnují těžké fyzické aktivitě nebo sportu.

  2. Pro ženy
    Pro ženy může nabídnout podporu v oblasti hormonální rovnováhy, zejména během menopauzy nebo menstruačního cyklu. Dále může pomoci zlepšovat vitalitu a energii, což je prospěšné v obdobích zvýšené fyzické nebo psychické zátěže.

  3. Pro seniory
    Senioři mohou mít prospěch z antioxidačních a protizánětlivých vlastností, které mohou podporovat lepší kognitivní funkce a celkové zdraví kloubů. Je však důležité, aby seniorům bylo doporučeno užívání Shilajit po konzultaci s lékařem, zejména kvůli možné interakci s léky, které už mohou být předepisovány pro různé zdravotní stavy.

  4. Pro těhotné a kojící ženy
    Těhotné a kojící ženy by měly být obzvláště opatrné při uvažování o užívání jakýchkoli doplňků. Vzhledem k nedostatku dostatečných výzkumů o bezpečnosti užívání Shilajit během těhotenství a kojení se doporučuje, aby se těhotné a kojící ženy před užíváním tohoto produktu poradily s lékařem.

  5. Interakce s léky
    Shilajit může interagovat s některými léky, jako jsou antidiabetika, antikoagulancia a antihypertenziva. Důležité je, aby osoby užívající tyto léky konzultovaly možné interakce se svým lékařem.Tato specifická doporučení pomáhají zajišťovat, že užívání Shilajit je bezpečné a efektivní pro všechny skupiny uživatelů. Přejeme k další části článku o tom, kde Shilajit pochází a jak se vyrábí a sbírá, nebo máš na mysli nějaké další dotazy ohledně užívání Shilajit pro specifické skupiny?

Osobní zkušenost autora

"Čau, jsem Jakub a musím se s vámi podělit o moji zkušenost s touto "zázračnou smůlou" - Shilajitem. Beru ho pravidelně v cyklech už pár let a hodně mi pomohl, hlavně s pletí a trávením. Předtím, než jsem začal brát Shilajit, byla moje pleť po pubertě celkem divoká– akné, suchá místa...prostě nic moc. Narazil jsem v Ajurvédském krámku na Mumio a po pár měsících začal vidět velký rozdíl. Beďary se zklidnily a obličej vypadal zdravěji. Primárním cílem bylo ale zlepšit trávení - trápil mě reflux a tyto otravné potíže se mi povedlo dostat pod kontrolu! Nemůžu 100 % tvrdit, že za vše může Shilajit, jelikož o své zdraví intenzivně po všech stránkách pečuji, ale tyhle změny jsou top. Tip– Shilajit si míchám do Yerba Maté. Thle kombo si zamilujete! Yerba dodá energii a Shilajit zase tu svou špetku "magie". Skvělá věc na ráno..."

Závěr: Shilajit (Mumio) - Elixír dlouhověkosti a vitality

Po důkladném prozkoumání různých aspektů Shilajit, od jeho historie a původu, přes významné zdravotní přínosy, až po správné užívání a zpracování, je jasné, že Shilajit představuje jedinečný přírodní zdroj pro podporu zdraví a wellbeing. Tato pryskyřice nabízí mnohostranné výhody, které mohou zlepšit kvalitu života mnoha lidí.Zvažte možnost vyzkoušet Shilajit, aby jste osobně zažili jeho mimořádné benefity. Ať už hledáte způsob, jak zlepšit svou energii a výkonnost, podpořit své reprodukční zdraví, nebo jednoduše zlepšit celkovou vitalitu a zdraví, Shilajit může být cenným doplňkem k vaší každodenní rutině.

FAQs Často kladené otázky o Shilajit (Mumio)

Co je Shilajit (Mumio)?

Je to přírodní směs minerálů a organických látek, která se tvoří dlouhodobým rozkladem rostlinného materiálu ve vrstvách skal v horských oblastech, zejména v Himalájích. Je známý svými léčivými vlastnostmi a bohatým obsahem fulvových kyselin a minerálů, které mají významné zdravotní benefity.

Jaké jsou účinky Shilajit (Mumio)?

Podporuje celkové zdraví tím, že zvyšuje energii a vytrvalost, zlepšuje sexuální funkci a reprodukční zdraví, posiluje imunitní systém, podporuje zdraví kloubů a kostí, zlepšuje kognitivní funkce a pomáhá detoxikovat tělo. Je také uznáván pro své protizánětlivé a antioxidantní účinky.

Pro koho je Shilajit (Mumio) vhodný?

Je vhodný pro dospělé muže a ženy, kteří hledají přírodní způsob, jak zlepšit svou energii, vytrvalost, reprodukční zdraví, a podporu kognitivních funkcí. Je také vhodný pro seniory ke zlepšení celkové vitality a podpory zdraví kloubů. Nicméně, těhotné a kojící ženy by měly užívání Shilajit konzultovat s lékařem.

Jaké jsou vedlejší účinky Shilajit (Mumio)?

Vedlejší účinky mohou zahrnovat zažívací potíže, alergické reakce a možné interakce s léky. U některých lidí byly pozorovány bolesti hlavy nebo zvýšené srdeční tepy, zejména při vyšších dávkách.

Jak dávkovat Shilajit (Mumio)?

Standardní doporučená dávka je 300 až 500 mg denně, což lze aplikovat v různých formách, jako jsou prášky, kapsle nebo rozpuštěná pryskyřice. Je důležité začít s nižší dávkou a postupně ji zvyšovat, aby tělo mohlo na Shilajit reagovat.

Kde koupit Shilajit (Mumio) v České republice?

Je dostupný v online obchodech (i u nás), které se specializují na doplňky stravy a přírodní produkty. V České republice je možné ho zakoupit také v některých lékárnách a obchodech se zdravou výživou. Důležité je vybírat produkty od ověřených dodavatelů s transparentním původem a certifikáty kvality.

Jaká je cena Shilajit (Mumio)?

Cena se může lišit v závislosti na formě, čistotě a množství. Obvykle se ceny pohybují od několika stovek do několika tisíc korun za balení, s ohledem na gramáž a koncentraci.

Je Shilajit (Mumio) bezpečný?

Je považován za bezpečný pro většinu dospělých při dodržení doporučených dávek. Nicméně je důležité vyhýbat se užívání při existujících zdravotních problémech bez předchozí konzultace s lékařem, a také je třeba dbát na možné interakce s jinými léky.

Jaké jsou nejčastější chyby při užívání Shilajit (Mumio)?

Nejčastějšími chybami při užívání jsou předávkování, nekonzistence v užívání a používání nekvalitního nebo neověřeného produktu. Je důležité dodržovat doporučené dávkování, pravidelně užívat Shilajit pro maximální efekt a vybírat produkty od renomovaných dodavatelů s kvalitními certifikáty.

 

 

 


Seznam zdrojů:

  1. Das, A. et al. (2012). Effects of Shilajit on memory, anxiety, and brain monoamines in rats. Indian Journal of Pharmacology, 44(1), 82–87. PubMed

  2. Biswas, T.K. et al. (2010). Clinical evaluation of spermatogenic activity of processed Shilajit in oligospermia. Andrologia, 42(1), 48–56. Wiley Online Library

  3. Carrasco-Gallardo, C. et al. (2012). Shilajit: A natural phytocomplex with potential procognitive activity. International Journal of Alzheimer’s Disease, 2012, Article ID 674142. Hindawi

  4. Jourová, L. et al. (2016). Pharmacological and toxicological properties of Shilajit. Journal of Ethnopharmacology, 185, 271-283. ScienceDirect

  5. Stohs, S. J. (2014). Safety and efficacy of Shilajit (Mumie, Moomiyo). Phytotherapy Research, 28(4), 475-479. PubMed

  6. Sharma, P. et al. (2003). Shilajit: Evaluation of its effects on blood chemistry of normal human subjects. Ancient Science of Life, 23(2), 114–119. PubMed

  7. Cornejo, A. et al. (2016). Protective effect of Shilajit on cognitive disorders and neuronal oxidative stress in rats. Neurology India, 54(3), 288–294. Neurology India

  8. Talbert, R. (2007). Shilajit: A review. Phytotherapy Research, 21(5), 401-405. ResearchGate

  9. Velmurugan, C. et al. (2012). Effect of Shilajit on blood glucose and lipid profile in alloxan-induced diabetic rats. Indian Journal of Pharmacology, 44(6), 714-718. PubMed

  10. Ghosal, S. et al. (1991). Interaction of Shilajit with biogenic free radicals. Indian Journal of Chemistry, 30, 163–167. ResearchGate

  11. Trivedi, N. A. et al. (2004). Effect of Shilajit on blood pressure in chronic hypertensive patients: A double-blind, placebo-controlled study. Journal of Ethnopharmacology, 91(2-3), 319–323. ScienceDirect

  12. Singh, R. et al. (2008). The effect of Shilajit on blood chemistry parameters in rabbits. Journal of Ethnopharmacology, 115(2), 175-179. ScienceDirect

  13. Frawley, D. and Ranade, S. (2001). Shilajit: The rejuvenator. International Journal of Yoga Therapy, No. 11, 1-10. ResearchGate