⚠️SLEVY až 50 % na vybrané zboží! OMRKNOUT

Yerba Maté: Vše, co potřebuješ vědět o tomto jihoamerickém pokladu

Vítejte ve světě Yerba Maté, tradičního jihoamerického nápoje, který je pro mnohé nejen obyčejným čajem, ale i kulturou, tradicí a způsobem života. Maté, známé pro své „oživující“ účinky a bohatou historii, je více než jen nápoj plný energie; je to způsob, jak spojit přátele a rodinu. Tento článek vás provede fascinujícím příběhem Yerba Maté, jedinečnými zdravotními benefity a tím, jak tento tradiční nápoj může obohatit váš každodenní život.

→Co v článku najdeš?

  1. Co je Yerba Maté? Historie, kultura...
  2. Proč pít Yerba Maté (zdravotní benefity)?
  3. Účinné látky v Yerba Maté
  4. Porovnání Yerba Maté a kávy
  5. Proč zařadit Maté do svého života
  6. FAQs - nejčastěji otázky
  7. Seznam použitých zdrojů

Co je Yerba Maté?

Maté je bylinný nápoj připravovaný z listů a větviček cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis). Tento stálezelený keř pochází z subtropických oblastí Jižní Ameriky, zejména z Argentiny, Brazílie, Paraguaye a Uruguaye. V těchto kulturách má pití Maté dlouhou tradici a je považováno za symbol pohostinnosti a společenského sblížení.

Historie a kultura

Historie sahá až k domorodým kmenům Guaraní a Tupí, kteří žili na území dnešní Brazílie a Paraguaye. Ti Maté používali nejen jako nápoj pro zvýšení energie, ale i pro léčebné účely. S příchodem evropských kolonizátorů se Maté stalo populární i mezi novými obyvateli kontinentu a postupně se rozšířilo do dalších oblastí.

Způsoby přípravy a konzumace

Maté lze připravit několika způsoby, v závislosti na osobních preferencích a regionálních zvyklostech. Tradičně se Maté nasypává do speciální nádoby zvané kalabasa (tykev, matera), zalévá se horkou, nikoli vroucí vodou, a pije se pomocí bombilly, speciálního kovového nebo bambusového brčka s filtrem na konci. Nápoj může být podáván s přidáním různých bylin a ochucovadel, aby se upravila jeho chuť.

Proč pít Yerba Maté?

8 skvělých účinků Yerba Maté inforgafika GYMIO

  • Zvýšená energie a koncentrace

Yerba Maté je vynikající zdroj přirozené energie, která je ideální pro ty, kteří hledají alternativu k tradiční kávě. Obsahuje kofein, ale díky svému jedinečnému složení působí na tělo méně drasticky, což eliminuje návaly nervozity a únavu po vyprchání účinku. Studie z "Journal of Human Psychopharmacology" potvrdila, že kofein v Yerba Maté může zlepšovat pozornost a reakční čas.

  • Podpora trávení a metabolismu

Pravidelná konzumace může pozitivně ovlivnit trávicí systém. Uvádí se, že pomáhá regulovat metabolismus a podporuje rychlejší rozklad potravin, což může být přínosné pro kontrolu tělesné hmotnosti.

  • Posílení imunitního systému

Yerba Maté obsahuje složky, jako jsou saponiny, které jsou známé svými přirozenými protizánětlivými a imunomodulačními vlastnostmi. Díky vysokému obsahu antioxidantů, jako je vitamín C a zinek, může pravidelné pití tohoto nápoje zlepšovat imunitu a zvýšit odolnost proti běžným nemocem a infekcím.

  • Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti

Je bohatá na polyfenoly a další antioxidanty, které chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Tyto antioxidační vlastnosti mohou přispět k nižšímu riziku některých chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a rakoviny.

  • Potenciální pomoc při hubnutí

Několik studií naznačuje, že Yerba Maté může ovlivňovat metabolismus a zvyšovat množství spáleného tuku, což je ideální pro ty, kteří se snaží zhubnout. Jako termogenní látka má Maté potenciál zvýšit míru, jakou vaše tělo přirozeně spaluje kalorie.

  • Zlepšení nálady a redukce stresu

Kromě kofeinu obsahuje Yerba také theobromin a theophyllin, které jsou přírodními psychoaktivními látkami známými svými relaxačními a antidepresivními účinky. Tyto látky mohou pomoci zlepšit náladu a snížit úroveň stresu.

  • Vliv na cholesterol

Studie naznačují, že pravidelná konzumace může mít příznivý vliv na lipidový profil těla tím, že snižuje hladiny škodlivého LDL cholesterolu a zvyšuje hladiny prospěšného HDL cholesterolu. Výzkum publikovaný v "Journal of Agricultural and Food Chemistry" zjistil, že lidé, kteří pili Yerba Maté, měli nižší hladiny LDL cholesterolu po osmi týdnech pravidelné konzumace. Tento efekt je přičítán vysokému obsahu antioxidantů, které pomáhají v regulaci cholesterolu a podporují zdraví srdce.

  • Vliv na kognitivní funkce

Yerba Maté může také pozitivně ovlivnit kognitivní funkce. Výzkumy ukazují, že kofein spolu s dalšími bioaktivními látkami v Maté, jako jsou xantiny a saponiny, může zlepšit paměť, pozornost a motivaci. Studie zveřejněná v "Nutritional Neuroscience" zjistila, že konzumace Yerby vedla ke zlepšení pozornosti, paměti a nálady u účastníků, což naznačuje potenciální neuroprotektivní účinky Maté na mozek.

Účinné látky v Yerba Maté

je jedinečná svým bohatým složením účinných látek (skoro 200).

Co Yerba maté obsahuje - účinné látky

Obsahuje:

  1. Kofein: Stimuluje centrální nervový systém a zvyšuje bdělost.
  2. Theobromin a Theophyllin: Mírné stimulanty sázející na uvolnění hladkých svalů, zejména ve vzdušných cestách.
  3. Saponiny: Mají protizánětlivé a cholesterol snižující účinky.
  4. Polyfenoly: Poskytují silné antioxidační účinky a podporují srdeční zdraví.

Porovnání Yerba Maté a kávy

 

I když Maté a káva obě obsahují kofein, rozdíly ve složení a účincích jsou významné:

  • Účinek na tělo: Maté poskytuje stabilnější a postupnější uvolňování energie v porovnání s rychlým nástupem účinku kávy, což minimalizuje riziko nervozity a únavy po vyprchání kofeinu.
  • Antioxidační účinky: Yerba má vyšší obsah antioxidantů než káva, což znamená lepší boj proti oxidativnímu stresu a podporu celkového zdraví.
  • Zažívání: Na rozdíl od kávy, která může někdy způsobit podráždění žaludku, Maté je často oslavována pro své prospěšné účinky na trávicí systém. Dokonce se používá i při slabých otravách.
  • Sociální a kulturní aspekty: Pití Maté má v Jižní Americe silné sociální a kulturní konotace, spojující lidi ve společném rituálu. Naopak, káva je často vnímána více jako individuální zážitek nebo ranní stimulant pro mnoho lidí po celém světě.
  • Zdravotní benefity: Zatímco oba nápoje mají své zdravotní přínosy, Maté nabízí širší spektrum biologicky aktivních látek, které mohou přispět k lepšímu celkovému zdravotnímu stavu.

Proč zařadit Maté do svého života

Nejedna se pouze o obyčejný nápoj, je to zdroj zdraví, vitality a sbližování. Její jedinečné složení nabízí mnoho zdravotních benefitů, od přísunu energie, dávky koncentrace až po podporu imunitního systému a zlepšení trávení. S její schopností poskytnout dlouhotrvající energii bez negativních účinků, které často provází kávu, je Yerba Maté skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravější a jemnější alternativu.


Pití Maté může také poskytnout vzácnou příležitost prožít kousek jihoamerické kultury a historie, bez ohledu na to, kde na světě jste. Ať už si ho vychutnáváte sami doma nebo se sdílením s přáteli, Yerba Maté nabízí více než jen hydrataci – nabízí zážitek a příjemný rituál který může obohatit váš život.

Příslušenství na pití Yerba Maté - kalabasa a bombilla

FAQs - Často kladené otázky o Yerba Maté

Co je Yerba Maté?

je nápoj připravovaný z listů cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis), který je tradičně konzumován v Jižní Americe. Je ceněn pro své stimulační účinky a bohatý obsah bioaktivních látek

Jaké jsou benefity pití Yerba Maté?

je známá pro své mnohostranné zdravotní přínosy, včetně podpory mentální a fyzické energie, zlepšení trávicího zdraví a posílení imunitního systému. Má také antioxidační a protizánětlivé účinky a může přispět ke snížení hladiny cholesterolu.

Kolik kofeinu obsahuje Yerba Maté?

Obsah kofeinu v Maté se může pohybovat od 0.3% do 1.7% suché hmoty, což odpovídá přibližně 30–70 mg kofeinu na šálek. Množství může variovat v závislosti na přesné variaci Yerba Maté a způsobu přípravy

Je Yerba Maté vhodná pro těhotné ženy?

Těhotné ženy by měly být opatrné s konzumací nápojů obsahujících kofein, včetně Maté. Doporučuje se omezit jeho příjem a před konzumací konzultovat s lékařem.

Může Yerba Maté ovlivnit léky?

Maté obsahuje složky, které mohou interagovat s některými léky, zejména s těmi, které ovlivňují jaterní enzymy zodpovědné za metabolizmus léků. Vždy je vhodné konzultovat případné interakce s vaším zdravotním poradcem.

Existují různé druhy Yerba Maté?

Ano, Maté se liší podle regionu pěstování, zpracování a dokonce i podle období sklizně. Tyto faktory ovlivňují chuť, aroma a také zdravotní benefity nápoje.

Jaké jsou nejlepší značky Yerba Maté?

Některé z nejuznávanějších značek zahrnují Rosamonte, Cruz de Malta a Guayakí.  Tyto značky jsou populární díky konzistenci kvality a specifickému profilu chuti svých produktů. Mezi naše oblíbence patří Verde Maté, Guarani, Rio Parana a El Fuego.

Jaké jsou recepty na Yerba Maté drinky?

Kromě tradiční přípravy můžete Maté připravit jako ledový čaj, smíchat ho s citrusovými plody nebo přidat do smoothies pro zvýšení energetického účinku. Také se hodí kombinovat s bylinkami jako je máta, ginkgo biloba citronová tráva…

Kde se dá Yerba Maté koupit v České republice?

U nás 😊 nebo je dostupná v bio obchodech, specializovaných kavárnách a čajovnách a také online.

Jak si Yerba Maté připravit?

Tradiční způsob přípravy zahrnuje naplnění matera (speciální nádoba na Yerba Maté) asi do třetiny suchými listy, poté se přidá voda pokojové teploty aby se listy namočily. Následuje přidání teplé vody (nikoliv vroucí) a pití přes bombillu (kovové nebo bambusové brčko s filtrem na konci). Voda by měla být přidávána postupně během pití, aby se udržela správná teplota a extrakce chutí.

 

 

 

 


Seznam zdrojů:

  1. Alves, FESB, & de Paula Scheer, A. (2024). Yerba mate (Ilex paraguariensis), science, technology and health: A systematic review on research, recent advances and possible paths for future studies. South African Journal of Botany. Elsevier. Odkaz na studii

  2. Lourenson, AP, Gonçalves, FM, & další (2024). Acceptance of a new product based on yerba mate and olive leaf. Observatorio Latinoamericano. Odkaz na studii

  3. Kautzmann, C., Castanha, E., Dammann, CAJ, & další (2024). Roasted yerba mate (Ilex paraguariensis) infusions in bovine milk model before and after in vitro digestion: Bioaccessibility of phenolic compounds, antioxidant activity. Food Research International. Elsevier. Odkaz na studii

  4. Gerassi-Navarro, N. (2024). The Politics of Yerba Mate. Plants and Culture in the American Tropics. Odkaz na studii

  5. Carapiá, MS, Oliveira, DA, Trento, MVC, & další (2024). Influence of Teas on Phospholipase A2 and Protease Activity in the Context of Blood Hemostasis-Related Processes. Brazilian Archives of Biology and Technology. SciELO Brasil. Odkaz na studii

  6. Sadowska-Rociek, A., Surma, M. (2023). Levels and risk assessment of polycyclic aromatic hydrocarbons, acrylamide and 5-hydroxymethylfurfural in yerba mate and its infusions. Food Control. Elsevier. Odkaz na studii

  7. Dartora, B., Crepalde, LT., & další (2023). Kombuchas from Black, Green, and Yerba-Mate Infusions: Perceived Sensory Map and Emotions Evoked. Papers. SSRN. Odkaz na studii

  8. Hickey, R., Gutierrez, M., Jarvis, M., & další (2023). Effects of Guayaki Yerba Mate Consumption on Cognitive Performance in College Students. International Journal of Exercise Science. WKU. Odkaz na studii