🍬Bonbóny bez cukru jako 🎁dárek ke každé objednávce nad 500 Kč NAKUPOVAT

Antioxidanty - armáda bojující pod vlajkou vašeho zdraví

timey (1) 4 minuty:

Hodně se o nich mluví i píše, jsou mnoha odborníky stavěny na piedestal, ze všech stran slyšíme, že je naše tělo potřebuje. Víme ale… 

antioxidanty (1) (1)

 

CO TO VŮBEC JSOU ANTIOXIDANTY?

Jedná se o molekuly schopné bojovat proti volným radikálům. Pokud máte k dispozici početnou armádu těchto dobře vyzbrojených bojovníků, vaše obrana proti útoku volných radikálů je tím zajištěna. To v praxi znamená pevné zdraví, hodně energie i chuti do života a v neposlední řadě prevenci proti celé řadě více i méně vážných onemocnění.

 

POZNEJ SVÉHO NEPŘÍTELE

…aneb kde se vzaly volné radikály? Volné radikály jsou reaktivní formy kyslíku a dusíku, které v našem těle přirozeně vznikají během standardních metabolických dějů, případně vlivem nejrůznějších fyzikálně-chemických vlivů či patologických stavů. Produkci volných radikálů způsobuje:

  • kouření (i pasivní);
  • nadměrná dávka slunečního záření, RTG paprsky;
  • znečištěný vzduch;
  • zvýšená konzumace alkoholu;
  • bakteriální a virové infekce;
  • vysoká hladina cukru v krvi;
  • nadměrný příjem nezdravých tuků;
  • zvýšená forma stresu (zejména chronického);
  • intenzivní, dlouhotrvající fyzická aktivita (tedy i trénink), při níž dochází k poškození tkání.

Sami jasně vidíte, že některým podnětům se můžete jen obtížně vyhnout (například znečištěnému ovzduší, pokud žijete v průmyslovém městě), ale jiné faktory (strava, kouření atd.) máte plně ve svých rukách. A určitě dává smysl držet produkci volných radikálů pod kontrolou. 

Jejich nadbytek totiž vede k tzv. oxidačnímu stresu, během něhož volné radikály mění strukturu lipidů, proteinů i DNA a tím fungují jako spouštěč celé řady onemocnění. Pro udržení pevného zdraví je tedy zcela zásadní rovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty, tzn. látkami účinně potlačujícími škodlivý vliv volných radikálů. 

pill

 

ZDROJE ANTIOXIDANTŮ

Antioxidanty můžete získávat buď ze stravy nebo ve formě suplementů. A některé si dokonce tělo vytváří samo, například glutathione. 

Můžeme si je rozdělit na:

  • rozpustné ve vodě – působí v tekutině uvnitř buňky i mimo ni, příkladem je vitamin C;
  • rozpustné v tucích – působí hlavně v buněčných membránách, sem patří například vitamin E.

Nemusí se ale jednat jen o látky ze skupiny vitaminů či minerálů (zinek, selen), velmi početnou a vysoce bojeschopnou skupinu antioxidantů představují flavonoidy – látky rostlinného původu, z nichž řada má nejenom antioxidační ale i protizánětlivé a další přínosné účinky. Například kurkuminoidy (látky obsažené v kurkumě, tzn. třeba kurkumin) účinné bojují s volnými radikály a současně tlumí záněty probíhající v těle. 

 

STRAVA JAKO ZÁKLAD

Pokud má mít vaše tělo dobře připravenou armádu antioxidantů, měli by se její členové rekrutovat především z vyvážené a pestré stravy. Často byste ale dané potraviny museli zkonzumovat zcela nereálné množství, abyste získali dostatek konkrétního antioxidantu. Pak tedy vstupují do hry suplementy, coby členové speciálních jednotek, jejichž zásah je výrazně efektivnější a dobře zacílený. Uplatní se ale ideálně ve spolupráci s ostatními zástupci antioxidačního pluku. A měli byste mít na paměti, že při nadměrném zásahu z jejich strany hrozí devastační účinky. Zkrátka a dobře – příliš vysoké dávky antioxidačních výživových doplňků mohou mít toxické a zdraví ohrožující účinky. Studie navíc jasně ukazují, že účinek antioxidantu konzumovaného ve formě přirozené stravy je obvykle lepší, než pokud danou látku užíváte ve formě suplementu. Často ovšem potřebujete obojí – jak už bylo řečeno, ne vždy je přirozený zdroj schopný poskytnout dostatečnou dávku. 

heatlhyfood

 

PŘEDSTAVUJEME ÚČINNÉ ANTIOXIDANTY

 

VE FORMĚ STRAVY: hroznové víno

COBY SUPLEMENT: resveratrol

Resveratrol patří k látkám s širokou škálou působností, je nejenom velmi účinným antioxidantem, ale má i schopnost tlumit záněty, díky čemuž zmírňuje bolesti kloubů. Současně zpomaluje stárnutí a podporuje kognitivní funkce. Dokonce se objevují i zmínky o tom, že by mohl působit proti rozvoji Alzheimerovy choroby. Při lokálním použití (sprej do nosu) mírní příznaky alergií. 

Při užívání ve formě suplementu jsou dávky 1 500 mg denně podávaná po dobu tří měsíců považovány za bezpečné. 

Výživové doplňky s resveratrolem není vhodné užívat, pokud berete léky na ředění krve (zvyšuje se riziko krvácení). 

A jestli vás čeká plánovaná operace, resveratrol přestaňte užívat cca dva týdny předem. 

 

 

VE FORMĚ STRAVY: mořské řasy, losos

COBY SUPLEMENT: astaxanthin

O astaxanthinu se často mluví jako o nejsilnějším antioxidantu, příznivě ovlivňuje oxidativní stres zejména u kuřáků a obézních pacientů. Sportovci jistě ocení jeho schopnost podpořit vytrvalost, zmírnit únavu po tréninku a posílit imunitu. Protože současně tlumí záněty, pomáhá při léčbě artritidy a dalších kloubních problémů.

Za bezpečnou a účinnou dávku se ve formě suplementu považuje 4-18 mg denně podávaných po dobu tří měsíců. Jeho užívání může způsobit načervenalé zbarvení stolice.

 

 

VE FORMĚ STRAVY: rajčata

COBY SUPLEMENT: lykopen

Lykopen je podle celé řady odborníků antioxidantem, který naše tělo velmi účinně chrání zejména před poškozením způsobeným pesticidy, herbicidy, některými konzervanty atd. Pokožka se díky dostatečnému příjmu této látky stává odolnější vůči UV záření a někteří pacienti trpící neuropatickými bolestmi udávají zmírnění těchto nepříjemných projevů právě díky lykopenu. I lykopen bývá spojován s účinnou prevencí Alzheimerovy choroby.

Pokud se rozhodnete pro užívání suplementu, pak jsou dávky 15-45 mg denně užívané po dobu 6 měsíců považovány za bezpečné.

Lykopen může ovlivňovat krevní srážlivost, suplement tedy vysaďte zhruba dva týdny před plánovanou operací. 

Lidé užívající antikoagulační léky (Warfarin atd.) by lykopenové suplementy brát raději neměli

 

 

VE FORMĚ STRAVY: špenát, brokolice

COBY SUPLEMENT: lutein

O luteinu se mluví zejména v návaznosti na zrak. Má příznivý vliv na makulární degeneraci a celkově prospívá našim očím, zlepšuje dokonce i nepříjemný syndrom suchého oka. Dále podporuje kognitivní funkce a snižuje hladinu cholesterolu. 

V rámci prevence a zmírnění příznaků makulární degenerace je nutné dlouhodobé užívání (v řádech let), nicméně příznivý vliv je možné sledovat už po třech měsících při dávkách nad 5 mg denně.  Neměla by být překročena denní dávka 20 mg. A je více než vhodné užívat lutein v kombinaci s dalšími látkami ze skupiny karotenoidů.

 

 

VE FORMĚ STRAVY: kurkuma

COBY SUPLEMENT: kurkumin

Vzhledem k tomu, že se jedná o koření, není v podstatě možné dosáhnout adekvátního příjmu jen tím, že si budete do jídla přidávat kurkumu. Obsah účinné látky kurkuminu se v kurkumě pohybuje kolem 3 %. Příznivé účinky jsou proto zásadně prokazovány při použití extraktu, ideálně v kombinaci s piperinem, který je schopen zlepšit vstřebávání kurkuminu až o 2 000 %. Kurkumin je nejenom velmi efektivním antioxidantem, ale má také skvělé protizánětlivé účinky, příznivě ovlivňuje mozkovou činnost (zejména paměť a pozornost) a jeví se jako slibný v léčbě Alzheimerovy choroby. Pacienti s artritidou vítají jeho schopnost tlumit nepříjemné příznaky této nemoci. V tlumení bolesti je podle některých odborníků svou účinností srovnatelný s ibuprofenem. A v poslední době se často mluví i o dalším slibném působení v rámci terapie depresí. 

Při užívání ve formě suplementu se za účinnou a bezpečnou považuje dávka až 8 gramů denně užívaná po dobu dvou měsíců. Některé studie pracovaly se 3 gramy denně podávanými po dobu tří měsíců. 

Co se týče nežádoucích účinků, může zpomalovat srážlivost krve. Neužívejte ho tedy dva týdny před plánovaným chirurgickým zákrokem. A vhodný není ani pro pacienti trpící žlučovými kameny či potížemi se žlučníkem. 

Interaguje s celou řadou léků, kombinovat byste ho neměli s léky na srážlivost krve (Warfarin atd.), některými léky na cukrovku, není vhodný pro onkologické pacienty během léčby a obecně platí, že by jeho užívání měli lidé, kteří dlouhodobě berou nějaké léky, konzultovat se svým lékařem.

 

  

Pokud zvažujete nákup nějakého výživového doplňku, měli byste pracovat také s informací, že řada ingrediencí má tzv. synergický účinek. To znamená, že společně působí efektivněji než při jednotlivém užívání. A tak se například antioxidanty: astaxanthin, resveratrol, lutein, vitamin C, vitamin A, selen, zinek, výtažek z granátového jablka a borovicové kůry (+ řada dalších skvělých složek) setkaly v produktu BE(YOU)TY komplex, o němž se určitě vyplatí uvažovat. 

 BEYOUTY

Krása a zdraví by přece měly jít ruku v ruce.

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-307/resveratrol

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-754/lutein

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1063/astaxanthin

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-554/lycopene

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-662/turmeric