🍬Bonbóny bez cukru jako 🎁dárek ke každé objednávce nad 500 Kč NAKUPOVAT

Jak vybrat podložku na cvičení aneb ... Hubnout se dá i vleže!

timey (1) 5 minut:

Že té druhé větě moc nevěříte? Opravdu můžete spalovat tuky a u toho ležet (případně sedět), drobnou podmínkou je správná dávka správného pohybu. Pohodlí vám přitom zajistí vhodná cvičební podložka. A my vám hned poradíme, jak vybrat tu pravou.

Co by vás mělo zajímat především?

yogamatka (1)

Rozměry 

Zvažte, zda chcete podložku, na kterou si můžete lehnout celým tělem. Pak byste měli hledat mezi produkty, které udávají délku 180 cm. Kdo ví, že bude při cvičení spíše sedět, klečet, případně ležet s pokrčenýma nohama atd., vystačí s podložkou kratší. Výhodou kratších podložek je menší rozměr po srolování nebo složení. Zvlášť pokud hledáte podložku spíše silnější. Jinak půjde srolovat 180cm podložka s udávanou tloušťkou materiálu 15 mm a jinak se vám bude pracovat s podložkou dlouhou 160 cm o síle 7 mm. Kdo plánuje podložku často přenášet, určitě by měl brát na tyto faktory ohledy. Byť prioritou by vždy měl být komfort a bezpečnost během tréninku. Co se týče tloušťky materiálu, platí, že silnější podložky jsou odolnější vůči vnějšímu poškození a mají obvykle delší životnost. Záleží tedy samozřejmě vždy i na konkrétním materiálu. Ale obecně se dá říci, že podložka o síle 7 mm a více by měla být z tohoto pohledu dostačující.  

Co se týče šířky, ta se obvykle pohybuje mezi 50-80 cm. Jestli plánujete cvičit pouze doma, klidně si dopřejte podložku širší, bude to určitě pohodlnější. Pro časté přenášení by ale širší model mohl být méně praktický. 

Kdo bude s podložkou hodně cestovat – zejména pěšky – měl by věnovat pozornost i hmotnosti, to je další z běžně uváděných parametrů. 

Materiál 

PVC – je levnější, ale má kratší životnost (vhodné pro začátečníky, když si nejste jistí, jestli u cvičení vydržíte a nechce příliš investovat)

Kaučuk – odolný vůči potu, dostatečně pevný a tím pádem trvanlivý, někomu může připadat málo měkký. 

Pěna – setkáte se také s termínem „paměťová pěna“ či TPE, příjemný, měkký materiál, odolný vůči vodě i potu, vyniká dlouhou životností.

Bavlna – příjemná, pohodlná, ale pozor – klouže. Takovou podložku tedy oceníte jen v případě, že ji budete používat na neklouzavém povrchu.

 

Některé podložky jsou vyrobeny ze směsi více materiálů, oblíbená je například kombinace pěny a PVC. Velmi odolné jsou podložky z pěny s vinylovým povrchem. 

 

Dá se podložka složit nebo srolovat?

Obě varianty jsou možné a záleží jen na vás, co je pro vaše účely vhodnější

yogatime (1)

Je podložka označená jako cvičební, na Pilates nebo „Yoga mat“?

Pak by v základu mělo platit, že standardní cvičební podložka se hodí k běžným cvikům prováděným s váhou vlastního těla (kliky, sedy-lehy, zkracovačky atd.), dobře tlumí nárazy, zajistí komfortní podklad i ochranu před studenou podlahou a má obvykle protiskluzovou úpravu.

Podložky na Pilates jsou také poměrně silné, zajišťují pohodlí a zohledňují fakt, že většina Pilates cviků se provádí vleže, vsedě či vkleče. I zde bývá protiskluzová úprava pravidlem. 

Yoga mat bývají podložky poměrně tenké, dobře přilnou k hladké podlaze, takže zajistí stabilitu při náročných cvicích a jógových pozicích. Podložky pro jógu prováděnou v teplém prostředí mívají navíc zvýšenou odolnost vůči potu. 

 

V botách nebo bez?

Ne všechny typy podložek jsou určeny ke cvičení v obuvi, proto při výběru zohledněte i tento parametr. Vinylové podložky obvykle zvládnou cvičence v botách, zatímco materiál označený jako EVA (druh pěny) je naopak méně odolný a tvrdší podrážky by mu daly rychle zabrat. 

 

Karimatka není vhodnou alternativou

Nezaměňujte cvičební podložku a karimatku. Jde o dva různé produkty s odlišným využitím. Karimatky vynikají především termoizolačními vlastnostmi, jsou měkké a rozhodně ne odolné vůči nárokům, kladeným při tréninku. 

yogagroup (1)

 

Jakým vlastnostem věnovat pozornost?

  • Schopnost tlumit nárazy a vibrace – záleží samozřejmě vždy na druhu a náročnosti aktivity, kterou chcete na podložce provozovat.
  • Odolnost vůči otěru – obvykle základní ukazatel životnosti podložky, pro příležitostného sportovce to ovšem není zase tak důležité.
  • Protiskluzová úprava – zcela zásadní vlastnost, ovlivňuje bezpečnost vašeho tréninku.
  • Omyvatelnost – zásady hygieny je nutné dodržovat nejenom ohledně tréninkového outfitu a cvičebních pomůcek, týkají se samozřejmě i podložky, která přijde do kontaktu s potem, nečistotami z podlahy atd. Každá podložka by měla mít na obalu uvedená pravidla pro čištění a péči.
  • Termoizolační schopnost – ocení ji všichni, kteří mají doma či v tréninkové místnosti studenou podlahu.
  • Skladnost – je dobré znát rozměry rozložené i složené podložky, abyste si udělali představu, jak a kde ji můžete pohodlně skladovat. 
  • Možnost zakoupit k podložce i obal – pokud ji budete přenášet, pak je obal opatřený nastavitelným popruhem vítaným doplňkem. Je-li vak dostatečně prostorný, můžete do něj přidat i další tréninkové pomůcky a nepotřebujete mít zavazadla dvě. 

 

Tak hodně štěstí při výběru. Mějte na paměti, že spolu s kvalitní cvičební podložkou pokládáte základy úspěšného a bezpečného tréninku.