🍬Bonbóny bez cukru jako 🎁dárek ke každé objednávce nad 500 Kč NAKUPOVAT

Krása na (vaši) míru

Říká se, že ve dvaceti máte pleť, jakou jste zdědili, zatímco ve čtyřiceti takovou, jakou si zasloužíte. Na vzhledu a kvalitě pleti, vlasů či nehtů se podílí celá řada vnějších a vnitřních faktorů. Které z nich můžeme ovlivnit a co vlastně (ne)dělat, abyste měli krásnou pleť, husté vlasy a pevné nehty?

Jsou to především životní prostředí a životní styl, které v tomto směru sehrají největší roli. Kůže coby největší orgán lidského těla plní základní – tzn. ochrannou – funkci. Funguje jako bariéra před vnějšími vlivy, současně je ale pozitivně i negativně ovlivňována vlivy vnitřními.

Vnější vlivy

Slunce

Už několik desetiletí bijí odborníci na poplach a varují před riziky, která s sebou nese nadměrné vystavování pokožky slunci bez použití příslušných ochranných prostředků. Nikdo nezpochybňuje vaši potřebu vitaminu D, který organismus ve formě provitaminu získává právě ze slunce, když to ale se sluněním přeháníte hrozí vám:

  • vrásky;
  • zvýšená pigmentace;
  • riziko vzniku rakoviny kůže.

Působením UV záření jsou ohroženy i vlasy, dochází k poškození vlasových proteinů a nadměrnému vysušování vlasů.

Dává tedy smysl:

  • omezit pobyt na přímém slunce v ty denní hodiny, kdy je svit nejsilnější, a pak také
  • používat kvalitní ochranné prostředky – ať už jde o vhodné oblečení (včetně pokrývky hlavy) či kvalitní kosmetiku s vysokým faktorem.

Vlivy počasí a znečištěného vzduchu

Suché, prašné prostředí a vzduch znečištěný průmyslovou výrobou mohou pokožku poměrně hodně poškozovat. Dochází k narušení kožních buněk a oporných struktur kůže, klesá hladina kolagenu v pleti. Celá řada látek znečišťujících vzduch negativně ovlivňuje schopnost pokožky regulovat hydrataci. Výsledkem je suchá kůže, ucpávání pórů a s ním související rozvoj akné. Škodlivé látky v ovzduší způsobují nárůst hladiny volných radikálů v kůži a tím urychlují její stárnutí. V důsledku narušení lipidové bariéry je kůže suchá a vrásčitá.

Ne vždy máte možnost žít v lokalitách, kde je vzduch dokonale čistý (pokud na této planetě vůbec ještě takové místo existuje), pak ale musíte svou pleť posilovat zevnitř, aby se vnějším vlivům mohla dostatečně bránit.

Na rozhraní mezi vnějšími a vnitřními vlivy stojí:

Kouření

Jeden z největších nepřátel pěkné pleti, kuřáci (i ti pasivní) připravují svou pleť o kyslík, i proto mají často tak našedlou, vysušenou kůži, které chybí potřebné vitaminy a minerály. Nedostatek kyslíku se projeví také zažloutnutím nehtů. A kouření pochopitelně negativně ovlivní i vlasy. Jde zejména o poškození vlasových folikulů a zvýšené riziko padání vlasů.

Řešením je samozřejmě přestat kouřit (vlastní kouření patří mezi vnitřní vlivy) a omezit pobyt v zakouřeném prostředí (vnější vlivy), současně je na místě dostatečný pitný režim a používání kvalitní kosmetiky (hydratační krémy atd.) + zvýšený příjem vitaminů a antioxidantů.

Vnitřní vlivy

Nedostatek spánku

Je v podstatě jedno, co ho způsobuje, zda stres nebo prostě jen uspěchaný životní styl, ale nedostatek spánku se dříve či později na vaší pleti, nehtech i vlasech projeví. A ve hře nejsou jen nevzhledné kruhy pod očima, přibývají také vrásky, pleť není tak projasněná a působí unaveně. U nehtů sledujeme především zvýšenou lámavost, u vlasů dochází k nadměrnému padání a řídnutí.

Výrazné změny váhy

S tímto faktorem máte mnozí jistě svoje zkušenosti. Jakákoliv rychlá výchylka váhy (ať už dolů či nahoru) kůži vážně ohrožuje. A čím jste starší, tím jsou následky výraznější. Pokožka postupem věku ztrácí svoji pružnost. Takže, kdo rychle přibere, riskuje strije, hubnutí zase přináší problém s povislou kůží, která není schopna se dostatečně stáhnout a přizpůsobit.

Hubnutí pomocí drastických diet má pochopitelně negativní vliv i na nehty, které se nadměrně lámou a mohou se na nich objevovat nejrůznější skvrny. Projeví se také na kvalitě vlasů, které často ve velké míře padají a trvá opravdu dlouho, než se stav začne zlepšovat.

 

Vyzbrojte se na ochranu svojí krásy…

..ale i zdraví a dobré kondice.  Proti všem zmíněným negativním vlivům totiž můžete více či méně bojovat. Potřebujete k tomu ovšem ty správné zbraně nejrůznějšího kalibru, kdy základem všeho bude zdravý životní styl – tzn. vyvážená strava a dostatek pohybu. Malými, leč velmi efektivními pomocníky jsou pak také výživové doplňky, schopné vyřešit deficit celé řady cenných vitaminů, minerálů a dalších látek. Navíc ty opravdu kvalitní poskytnou i látky schopné:

- negativní vlivy potlačit,

- zbrzdit proces stárnutí

- podpořit obnovu pleti, růst vlasů i nehtů.

Beauty complex - GYMIO

 

Jaké látky hledat na etiketách

Vitaminy:

Vitamin A má výrazné omlazující a hojivé účinky, normalizuje totiž funkce kožních buněk, pleť se méně mastí, nemá sklony k nadměrné pigmentaci, současně je podpořena tvorba kolagenu.

Vitamin C napomáhá pleti vyrovnat se s působením slunce a znečištěného ovzduší, bojuje s akné a redukuje výskyt pigmentových skvrn. Je také látkou nezbytnou pro dostatečnou produkci kolagenu, který zajišťuje pevnost a elasticitu kůže.

Biotin patří do komplexu vitaminů B, působí preventivně proti padání vlasů a lámavosti nehtů, podle odborníků je ale třeba dlouhodobého pravidelného užívání – obvykle po dobu několika měsíců.

Minerály:

Zinek patří k minerálům, které hrají zásadní roli v celé řadě procesů probíhajících v našem těle. Co se týče pleti, je jeho přítomnost nezbytná při tvorbě keratinu a také kolagenu. I mírný nedostatek může vážně narušit produkci kolagenu a hojení ran. Zinek má protizánětlivé a antibakteriální účinky, které zesilují v kombinaci s vitaminem C. Chrání kůži před UV paprsky.

Selen coby silný antioxidant zabraňuje škodlivým volným radikálům, aby poškozovaly vaši pleť. Tím pádem předchází tvorbě vrásek a pleť udržuje vypnutou a mladistvou. Současně chrání buněčné membrány před UV zářením, záněty a nadměrnou pigmentací.

Měď – respektive její peptidy jsou dnes v rámci beauty trendů velmi populární. Napomáhají totiž produkci kolagenu, čímž zlepšují kvalitu pleti, současně podporují růst vlasů a pomáhají udržet jejich původní barvu.

Další látky:

MSM (methylsulfonylmethan) zlepšuje elasticitu kůže a redukuje známky stárnutí, ať už se jedná o vrásky nebo ztrátu pružnosti. Jeho účinky podporuje současné užívání kyseliny hyaluronové.

L- Methionin - tato aminokyselina stimuluje produkci nových kožních buněk a příznivě ovlivňuje produkci kolagenu. Dostatek methioninu je důležitý pro pleť, vlasy i nehty, neboť jsou díky němu chráněny před negativními vlivy znečištěného prostředí a opomenout nemůžeme ani účinek v podobně zpomalení procesů stárnutí. Dále methionin napomáhá vstřebávání a využití selenu i zinku.

PABA – kyselina paraaminobenzoová, známá také jako vitamin B10, její účinky budou zajímat každého, kdo se trápí šedivěním vlasů. Byla provedena celá řada studií, které potvrzují, že pravidelné užívání PABA má vliv na udržení původní barvy vlasů a zpomalení procesu šedivění.

Kyselina hyaluronová má na starosti hydrataci, často ji najdete v kosmetických přípravcích, ale účinná je i při vnitřním užívání, kdy pokožku celkově zvlhčí a vypne.

Koenzym Q10 je látkou, která napomáhá produkci energie v buňkách, díky svým antioxidačním účinkům zabraňuje předčasnému stárnutí a poškozování pleti. Hodně se mluví i o jeho schopnosti stimulovat gen odpovědný za produkci vlasových keratinů, čímž napomáhá růstu vlasů a jejich posílení.

Rostlinné výtažky:

Astaxanthin je karotenoid (barvivo), které najdete v mořských řasách, kvasinkách, krevetách atd. Maso lososa mu vděčí za svou typickou barvu, pleť za zmírnění vrásek i nadměrné pigmentace a také za správnou hydrataci.

Astaxanthin - graf

Lutein - další populární karotenoid, známý především svou rolí v udržení správné funkce zraku, současně ale chrání pleť před negativním vlivem UV záření a zlepšuje její elasticitu.

Extrakt z granátového jablka vyniká především antioxidačními schopnostmi a obsahem polyfenolů, díky čemuž účinně léčí hyperpigmentaci kůže a mírní projevy jejího stárnutí.

Gotu cola – oblíbený prostředek tradiční čínské medicíny, ve vazbě na zdraví pokožky, vlasů a nehtů musíme zmínit především redukci stávajících strijí a účinnou prevenci vzniku nových prostřednictvím zlepšení mikrocirkulace kůže a pojivových tkání, současně je podpořena produkce kolagenu.

Extrakt z lopuchu většího nabízí pleti a vlasům především protizánětlivé a antibakteriální složky, které mírní projevy akné, působí proti tvorbě vrásek a nadměrnému maštění pleti.

Extrakt z hroznových jader je skutečným antioxidačním fenoménem, stimuluje produkci kolagenu, podporuje hojení ran na kůži a mírní projevy stárnutí pleti.

Extrakt z borovicové kůry působí synergicky s celou řadou látek obsažených v extraktu z hroznových jader, tlumí zánětlivé procesy, zlepšuje elasticitu a hydrataci pleti.

Přeslička rolní stimuluje regeneraci kůže, díky obsahu křemíku udržuje vlasy pevné a zabraňuje jejich nadměrnému padání.

BE(YOU)TY - GYMIO

Jak vybrat ten správný suplement

Na trhu je dnes mnoho produktů zaměřených na zlepšení kvality pleti, vlasů a nehtů. Není proto snadné se v nabídce zorientovat. Co byste měli při výběru zohlednit:

  • výrobce – určitě dává smysl kupovat produkty renomovaných značek, které udávají konkrétní složení svých produktů a „neskrývají se“ pod nejrůznější patentované směsi, jež mohou (ale nemusí) být zárukou kvality;
  • ingredience – řada z nich působí synergicky ve vzájemných kombinacích, ideální je tedy vyvážený vícesložkový produkt;
  • dávkování a cenu – vždy věnujte pozornost nejenom tomu, kolik tablet či kapslí produkt obsahuje, ale také skutečnosti, kolik jich odpovídá denní dávce.

Vyzkoušejte náš BE(YOU)TY - Beauty complex, který obsahuje většinu těchto složek. 1 balení vydrží na 30 dní

 

Krásu vašich vlasů, hladkou pleť a pevné nehty ohrožují faktory, které změnit nemůžete, neumíme vrátit čas, většina z nás nedýchá vzduch zcela prostý jakýchkoliv škodlivin, nevyhneme se občasnému stresu, ale docela určitě si můžeme ohlídat zdravou stravu, pitný režim, dostatek spánku a vhodných pohybových aktivit. Pak už zbývá jen to všechno završit prémiovým suplementem, který tělu dodá arzenál zbraní, jež samy o sobě přinesou vítězství jen v několika menších bitvách, ale společně vám pomohou vyhrát válku.

 


Zdroje:

https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-biotin/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4120804/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4556990/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4428712/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32083522/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073405/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871318/

https://www.karger.com/Article/FullText/504414

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4180734/

http://www.actabp.pl/pdf/1_2012/43.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25402429/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22270036/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4938278/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bjd.15080