⚠️SLEVY až 50 % na vybrané zboží! OMRKNOUT

NEW YEAR- NEW ME

timey (1) 4 minuty:

V lednu se nám tady rozmáhá takový nešvar… 
S dovolením si půjčíme legendární repliku z Pelíšků. A řeč nebude o ničem jiném než o předsevzetích. Proč předsevzetí nefungují?


Nečekej nic mystického. Důvod je třeskutě jednoduchý. Většina lidí prostřednictvím předsevzetí vyhlašuje válku sama sobě. V atmosféře končícího roku nabude pocitu, že „zítra bude všechno jinak“. A tak se ke slovu dostanou dogmatické zákazy. Trochu to pak vypadá, že chceš dostat čokoládu na seznam tvrdých drog a zvládnout tréninkovou zátěž, která by zahubila i hrdinu z marvelovky. 

Ve výsledku takové předsevzetí nemá dlouhou životnost. Jen si zkus spočítat, kolik takových ne zrovna úspěšných startů do nového roku už máš za sebou….

Cože? Fakt??? No to není vůbec málo, co říkáš? Nebude lepší to celé tentokrát pojmout trochu jinak? 

DESET KROKŮ K (novo)ROČNÍMU ÚSPĚCHU

  • Dobrý přítel je lepší než chytré hodinky

 Taky na tebe pod stromečkem čekaly chytré hodinky? Děláš si naděje, že od základů změní tvůj přístup k životnímu stylu? Věř, že na něco takového žádná technologie nestačí. A chytré hodinky mohou záplavou – ne vždycky pozitivních – údajů člověka pěkně vystresovat. Často je proto lepší mít po svém boku dobrého kamaráda, který ti v tréninku bude oporou, než na ruce hodinky monotónně (a ne vždy přesně) oznamující počet kroků, kvalitu spánku a tepovou frekvenci. 

Spřízněná duše tě ve fitku udrží mnohem líp než blikající displej. 
Chytré hodinky - dobrý přítel

  • Nedělej nic a zvládneš všechno

 ..aneb nauč se odpočívat, vypnout hlavu a relaxovat. Máš pocit, že stres se stal tvou nedílnou součástí? Je všudypřítomný, ráno tě nenechá dospat a v žaludku stabilně udržuje nepříjemné chvění? Nejvyšší čas vypnout a podlehnout „nicnedělání“. Stačí třeba jen 10-15 minut, kdy si v klidu sedneš nebo lehneš. Zavři oči nebo jen tak koukej „do blba“, pusť si hudbu nebo třeba jen poslouchej ticho. Důležité je nechat mysl plout, bezúčelně a volně. Oprosti se od negativních myšlenek. Zpočátku to možná nebude vůbec snadný úkol, ale časem se zlepšíš. Stav uvolnění natrénuješ a na oplátku se můžeš těšit na celkovou harmonizaci těla i mysli, lepší kreativitu a podporu schopnosti řešit problémové situace. 

Pokles hladiny stresu přináší pevnější zdraví, lepší náladu i sportovní výkonnost.

 

  • Vsaď si na optimismus

 Kéž by stačilo kliknout a přepnout svoji mysl na optimistické vnímání světa. Pozitivní přístup k životu s sebou totiž přináší kupu benefitů, ať už je to lepší spánek, rychlejší regenerace a vyšší úspěšnost při dosahování stanovených cílů. Jak můžeš zkusit nabudit svůj optimismus? V první řadě se snaž analyzovat svoje myšlenky. Kolik z nich je vlastně pozitivních? A co tvoje pocity? Je to spíš o frustraci a zklamání nebo se tam najde radost? Snaž se vidět pomyslnou sklenici z poloviny plnou a ne prázdnou. Bude to chtít trochu snahy a času, ale ono to půjde. Navíc pomáhá si uvědomit, že i skalní optimista má někdy vztek a mizernou náladu. Ale pak umí na všechno kouknout s potřebným odstupem a hledat řešení místo, aby nadával a propadal zoufalství.

Pozitivní přístup není o podceňování překážek a přehlížení problémů, pomáhá ti řešit potíže s nadhledem, žít příjemnější a spokojenější život. 

  • Vyraz ven na čerstvý vzduch

 Žijeme v době, která nás od přírody spíš odpoutává. Nenech si tenhle trend líbit. Pohyb na čerstvém vzduchu je svým způsobem „všelék“. Odbourává stres, pomáhá odpočinout si od náporů všedního dne a nabízí kupu super aktivit.

Běh, jízda na kole nebo i svižná procházka ti umožní zůstat v kontaktu s přírodou a zlepšit si fyzickou i psychickou kondici.
Čerstvý vzduch

  • Zákaz vstupu na váhu

 Co může být na vážení škodlivého? Překvapivě hodně. Takže neváhej a zahaj rozvodové řízení se svou váhou. Prostě si jí přestaň všímat. Výpovědní hodnota čísla na displeji totiž není zdaleka taková, jak si mnozí myslí. Může být setsakra stresující a úplně zbytečně. Váha není a neměla by být měřítkem úspěchu, nebere v potaz genetiku, množství svalové hmoty ani zdravotní stav. Vymanit se z jejího vlivu tedy může být velice ozdravné. O tvojí formě mnohem víc prozradí pohled do zrcadla nebo míry, tzn. měření obvodu jednotlivých partií.

Dobrý pocit a příliv energie signalizují tvoje pokroky mnohem lépe než displej váhy.

  • Ukliď si doma i v hlavě

 Všímáš si toho, že když si uklidíš doma, respektive kolem sebe, svým způsobem si tím uklidíš i v hlavě? Prostředí, ve kterém trávíš hodně času, což domov obvykle bývá, by mělo odrážet ty nejpozitivnější aspekty tvojí osobnosti. A když někdy necháš nepořádek rozrůst za určitou hranici, je najednou narušena schopnost koncentrace, ale i relaxace. Zkrátka a dobře se necítíš komfortně. Nemůžeš pracovat ani odpočívat. Nejvyšší čas na velký úklid. 

Vnější nepořádek a vnitřní stres jsou propojené nádoby, vytvoř si prostředí, ve kterém se budeš dobře cítit.

  • Povolej do zbraně zabijáky stresu

 Každému samozřejmě zabírá trochu něco jiného, obecně ale platí, že vypořádat se s chronickým stresem nám pomáhá:

  • smích, který prokazatelně navyšuje hladinu endorfinů, zlepšuje okysličení těla a navozuje příjemné pocity;
  • pomalé dýchání, opravdu často stačí několik soustředěných nádechů a výdechů a stres bere zpátečku prakticky na počkání;
  • modrá barva, podle odborníků zpomaluje tepovou frekvenci, mírní nervozitu a potlačuje úzkost.

Až se tě příště bude stres snažit dostat do svých spárů, zkus kontrolované dýchání, padesát odstínů modré a salvu smíchu. 
Smích jako lék

  • Zablokuj si výmluvy

Je nejvyšší čas přenechat titul královna výmluv někomu jinému. Zvlášť jestli patříš k lidem, kteří kdyby s každou výmluvou shodili kilo, musí po dvou týdnech obměnit šatník. 

Výmluvy nejsou hnacím motorem ale zbytečnou přítěží progresu. 
 

  • Poznej sílu samoty

 Prosíme nezaměňovat samotu a osamělost. Samota může být velkým přínosem, samozřejmě při správném dávkování. A možná ti chybí, ačkoliv si to vůbec neuvědomuješ. V dnešním hektickém světě se lidé často samotě vyhýbají, případně jim není dopřána, ale je to škoda. Samota coby časový úsek, kdy můžeš vnímat sebe sama, je velkým benefitem. Pomůže ti vyčistit si hlavu, otevře dveře novým nápadům, tlumí stres, navýší hladinu energie, a navíc umožní lépe zvládat následné interakce s jinými lidmi. 

Čas strávený o samotě si užij, pomůže ti poznat svoje vnitřní já a zorientovat se v emocích, což je pro spokojený život mezi ostatními lidmi velice důležité.