⚠️SLEVY až 50 % na vybrané zboží! OMRKNOUT

Kolagen- zázrak pro každého?

timey (1) 5 minut:

V posledních letech je ho všude plno. Dostal se na výsluní jen díky šikovným influencerům, nebo za něj kromě marketingových sloganů mluví i skutečné účinky?

Kolagen – kam se podíváš

A to doslova. Kolagen coby tělu vlastní bílkovina totiž tvoří až třetinu všech proteinů přítomných v lidském těle. Najdeš ho nejenom v kůži, kloubech, kostech a vlasech, ale ve všech pojivových tkáních, a dokonce i v mezibuněčném prostoru. Nejde ovšem vždy o zcela identický typ kolagenu, což je cenná informace pro každého, kdo zvažuje, zda rozšířit početnou skupinu uctívačů kolagenových suplementů. 

Není kolagen jako kolagen

V současné době rozlišujeme 28 typů kolagenu, v lidském těle je z 80-90 % zastoupen kolagen typu I, II a III. Zatímco typ II se nachází zejména v kloubech, „jednička“ a „trojka“ plní svoji funkci v kůži a kostech. Takže jestli zvažuješ přidat ke stávajícímu suplementovému programu kolagenový přípravek, dává smysl promyslet, čeho tím chceš dosáhnout. 

Kdo potřebuje zmírnit potíže s klouby, měl by na etiketě hledat kolagen druhého typu. Láká tě vypnutá a hydratovaná pleť? Pak to bude chtít kolagen I a III typu. Najdou se ale i produkty obsahující všechny tři druhy kolagenu. To zní určitě atraktivně, ale kontrolou vhodného typu správný výběr zdaleka nekončí.

Aby organismus uměle dodaný kolagen vstřebal, potřebuje ho dostat ve vhodné formě – ideálně jako…

 Kolagen pro vlasy nehty a pleť

Hydrolyzovaný kolagen

Na etiketách produktů bývá označovaný jako kolagen hydrolyzát nebo kolagenní peptidy. Výrobci i jejich podporovatelé vykřikují do světa, že kolagen (hlavně ten „jejich“) je skutečným elixírem mládí, a tak trochu to budí dojem, že každý, kdo sfouknul na narozeninovém dortu dvacet svíček, by měl něco takového brát, jinak skončí jako vrásčitá troska s bolavými klouby.

To je samozřejmě řečeno s nadsázkou, ale konec konců vidíš, že je dnes ta mediální kolagenová masáž opravdu všudypřítomná. Přitom jsme si hned na začátku řekli, že kolagen je nedílnou součástí našeho těla. To neznamená nic jiného než, že si tvůj organismus dokáže kolagen sám vytvářet – jednoduše ho poskládá z příslušných aminokyselin. Stačí ale taková produkce k tomu, abyste měli i po třicítce pleť bez vrásek, pevné nehty, krásné vlasy a zdravé klouby? 

 

Jak je to s přirozenou tvorbou kolagenu?

Pomalu se dostáváme k jádru věci. Vlivem řady faktorů se totiž může přirozená produkce kolagenu narušit, případně dochází k destrukci již přítomného kolagenu a tím k jeho úbytku. Co s tím? Jsou okolnosti, které ovlivníš (např. kvalita stravy, kouření, pobyt na slunci), ale i ty, se kterými nenaděláš vůbec nic (přirozený proces stárnutí). Tělo ve dvaceti produkuje kolagen úplně jiným tempem než o třicet let později a úplně jinak zvládá hospodařit s množstvím kolagenu, které se mu nabízí. To už hodně nahrává výživovým doplňkům, co myslíš?

Dává smysl užívat kolagenové suplementy?

Na tuhle otázku těžko hledat jednoznačnou odpověď. Je totiž třeba si uvědomit, že většina slibovaných účinků kolagenu v suplementové formě není prokázána relevantními vědeckými studiemi. Jak si takové konstatování vysvětlit? Jednoduše tak, že řada „studií“ je financována přímo výrobci těchto suplementů, takže není možné mluvit o nezávislých výzkumech. A poněkud sporný je i samotný fakt, že užívání kolagenových suplementů vede k navýšení hladiny kolagenu v těle. V tuhle chvíli už víš, že kolagen je bílkovina. A co se děje s bílkovinami, které sníš nebo vypiješ? Jednoduše jsou rozštěpeny na jednotlivé aminokyseliny. Teprve z nich pak tělo znovu vytváří proteiny. A nikde není psáno, že nově vzniklým proteinem bude zrovna kolagen. 

Kolagenové doplňky stravy

Podpora produkce kolagenu

V návaznosti na výše uvedené informace by podle všeho dávalo smysl udělat něco pro podporu přirozené produkce kolagenu. Z ověřených zdrojů víme, že produkce kolagenu klesá o zhruba 1 % ročně od doby, co vám mine dvacítka. U žen po přechodu je pak třeba počítat s dalším zhruba 30% poklesem. To nejsou zrovna lákavé vyhlídky, že? Pojďme si proto radši říct, co udělat pro zlepšení stavu. Z hlediska obsahu důležitých živin ve stravě si pohlídej příjem:

  • kvalitních bílkovin (libové maso, vývar z kostí)
  • vitaminu C
  • železa
  • zinku
  • mědi

Co se týče životního stylu obecně, je vhodné:

  • používat kosmetiku s ochranným faktorem, nepřehánět to s pobytem na přímém slunci;
  • přestat kouřit;
  • eliminovat nadměrnou konzumaci alkoholu;
  • dbát na dostatek spánku;
  • minimalizovat stres, případně jeho dopady na psychické i fyzické zdraví. 

Pořád ti bliká v hlavě kontrolka, že přece všechny ty instagramové celebrity nelžou, když postují záplavu krásných vlasů, bezchybnou pleť a dušují se, že nevědí, co je to bolest kloubů? Nezbývá, než to taky zkusit…

Tonoucí se stébla chytá – stárnoucí pro kolagen kmitá

Klidně se drž rčení, že za zkoušku nic nedáš (kromě peněz samozřejmě). Odborníci se totiž shodují na tom, že je hydrolyzovaný kolagen v denních dávkách 2,5-15 gramů bezpečný a není třeba se obávat vedlejších účinků. Takže jestli se tolik celebrit na sociálních sítích ohání informacemi, že za pohyb bez bolesti a tvář bez vrásek vděčí kolagenu, proč nevyzkoušet, co je na tom pravdy!

Obecně se těm, kteří chtějí primárně zlepšit stav svojí pleti, vlasů a nehtů, doporučuje denní dávka 2,5 gramu hydrolyzovaného kolagenu příslušného typu. Kdo cílí spíše na klouby a kosti, měl by uvažovat o dávce dvojnásobné, tzn. 5 g denně. 

Suplementy jsou nabízeny nejčastěji ve formě:

V podstatě záleží jen na tvých osobních preferencích, která forma ti bude více vyhovovat. Někdo dává přednost polykání kapslí, jiný naopak uvítá možnost přimíchat kolagen v prášku do kávy, smoothie nápoje či vhodného pokrmu. Vždy si ale zkontroluj, jakému množství kolagenu odpovídá jedna kapsle či odměrka, tzn. jak náročné bude dobrat se vhodné denní dávky. 

Současně je dobré věnovat pozornost zdroji kolagenu v daném produktu:

  • živočišný kolagen – hovězího původu nebo z ryb, na chuti suplementu sice nic nepoznáš, ale pro skalního vegana je to každopádně zcela nepřípustný suplement. Pak tedy musí nastoupit…
  • vegan kolagen – dnes už jsou odborníci schopni v laboratorních podmínkách získat bílkoviny, jejichž struktura odpovídá kolagenu. Využívají se k tomu speciálně upravené baktérie a kvasinky, jejichž genetická struktura se obohatí o čtyři lidské geny kódující tvorbu kolagenu. Následně pak tyto bakterie či kvasinky začnou tvořit stavební bloky lidského kolagenu. 

Mořský kolagen

Účinnost obou verzí by podle řady zdrojů měla být stejná, nicméně veganský kolagen ve výše popsané verzi není stále dobře dostupný, byť má podle mnoha odborníků velký potenciál. Měl by být do budoucna levnější a svým způsobem bezpečnější. To kromě všech, kteří po kolagenu pokukují v touze po pěkné pleti a zdravých kloubech, ocení také medicína, protože kolagenové produkty se mimo jiné využívají pro podporu hojení ran, ke stimulaci růstu tkání a kůže atd. 

Výhledově by tedy měly být kolagenové preparáty dostupné i těm, kteří ze svojí stravy eliminují živočišné produkty. Určitě ale pečlivě čtěte etiketu, na trhu jsou totiž i produkty nazvané Vegan Collagen booster. Jde většinou o suplementy rostlinného původu, které neobsahují veganský kolagen, ale rostlinné látky podporující přirozenou produkci kolagenu. Z popisu produktu se tak dozvíte, že by měl napodobovat účinek kolagenu. 

Kdo čekal ódu na kolagenové suplementy, je teď možná trochu zmatený či dokonce zklamaný. Nechceme Tě odradit od nákupu takového produktu, naším cílem bylo podat takové informace, na jejichž základě budeš vybírat správný typ kolagenu ve vhodné formě a odpovídající dávce. A určitě dává smysl po suplementu sáhnout ve chvíli, kdy uděláš maximum pro zachování nebo dokonce navýšení přirozené produkce kolagenu a svým životním stylem půjdeš naproti tomu, aby tělo kolagen správně využívalo.