🍬Bonbóny bez cukru jako 🎁dárek ke každé objednávce nad 500 Kč NAKUPOVAT

Proč diety nefungují? …a jak najít funkční způsob stravování

Vyzkoušely jste snad všechny diety a z prvotního zdánlivého úspěchu se vždycky nakonec vyvinul jen další jo-jo efekt? Jak je možné, že po slibném začátku přijde velké zklamání a s ním se vrátí nadbytečná kila?

„Držela jsem každou známou dietu,“ konstatuje smutně třicetiletá Denisa. „Radši ani nepočítám, kolik mě to stálo peněz. Do většiny z nich jsem se vrhla s důvěrou a nadšením, že konečně zhubnu. Po pár týdnech bylo po dietě i po vidině štíhlých křivek.“ 

Proč diety nefungují

Není možné shrnout do jediné věty, proč diety tak často nevedou k trvalé úpravě váhy. Konec konců vždycky se najde pár jedinců, kterým se podaří zhubnout a následně nepřibrat. K tajemství jejich úspěchu se ještě dostaneme. Teď si shrneme příčiny tolik rozšířeného neúspěchu.

Nejčastějším důvodem selhání je příliš drastická dieta.

Ze dne na den dostanete svoje tělo (a potažmo i psychiku) do stavu, který dříve či později spustí celou řadu alarmů. A často už po pár dnech bojujete z nejrůznějšími negativními projevy, ať už jde o bolesti hlavy, únavu, nevolnost atd. 

Výrazný kalorický deficit sice v prvních chvílích povede ke snížení hmotnosti, vzápětí ale organismus ve strachu, aby nedošlo k vážnému ohrožení životních funkcí, zpomalí metabolismus a přepne na režim, kdy si hlídá každý gram uloženého tuku. Úbytek váhy se postupně zastaví. Vy zmateně hledíte na displej, nechápete, proč – když se přece tolik snažíte – nejde váha dolů. K tomu bojujete se značným fyzickým i psychickým diskomfortem.

„Ten průběh byl často jak přes kopírák,“ popisuje Denisa. „První dva týdny náročné, ale váha šla dolů, takže jsem se kousla a vydržela, i když mi bylo kolikrát hodně mizerně. Ale když to začalo stagnovat, kručelo mi v břiše, třeštila hlava a za týden se váha nehnula ani o píď, byla jen otázka, kdy dojde ke zlomu a já si řeknu, že se na to tejrání můžu vykašlat.“

 

Stav nadšení z toho, že odříkání přináší svoje ovoce, bývá vystřídán silnou deprivací. Diety jsou mnohdy únavné nejenom po stránce fyzické, ale hodně se podepisují i na psychice. Dietáři se shodují, že v období „na dietě“ prakticky neustále myslí na jídlo. Řeší, co sníst mohou (a kdy + v jakém množství) a co naopak nemohou (i když by rádi). V řadě případů je těch nepovolených potravin opravdu hodně. Člověk uvězněný v záplavě zákazů pak těžko hledá pozitivní přístup k životu. 

 

„Celé roky jsem byla přesvědčená, že až zhubnu, budu konečně šťastná. Mezi štíhlostí a spokojeností pro mě byla jasná paralela.  Říkala jsem si, že cesta k tomu prostě musí být bolestivá a já nejspíš nejsem dost dobrá, abych to celé ustála,“ pokračuje ve svém hubnoucím příběhu Denisa.

 

Kolotoč výkyvů váhy a série neúspěchů snižují sebedůvěru a přináší zdravotní potíže. Problém je přitom často už v tom, jak jsou jednotlivé diety prezentovány. Sliby „s námi konečně zhubnete“ a jim podobné pochopitelně lákají zájemce, vytahují z peněženek často nemalé částky, aby za sebou místo štíhlých spokojených lidí nechávali cvalíky tonoucí v depresích, kteří by si zasloužili vědět, že tak přísnou dietu nejde držet napořád.

 

Jednoduše řečeno – diety nefungují, protože se nejedná o dlouhodobě udržitelný stravovací režim.

Drastický kalorický deficit není zdravý ani funkční, taková dieta se neslučuje s dobrým psychickým stavem a konec konců ani s tím fyzickým, protože mnoho diet po delší době vede k vážnému nedostatku nejrůznějších živin (vitaminů a minerálů). 

Za jakých okolností fungovat mohou?

  • když na ně budete nahlížet jako na krátkodobý urychlovač svého snažení

Jakmile si řeknete, že nastartujete hubnutí dvěma či třemi týdny nějaké diety a pak přejdete k mírnějšímu, nicméně dlouhodobě udržitelnému režimu, jste na dobré cestě a opravdu se můžete zařadit do skupiny lidí, kteří si danou dietu vychvalují. 

Ono zmiňované tajemství úspěchu diet totiž většinou spočívá v tom, že jejich vyznavač bere dietu jako jednu z fází úpravy svého životního stylu. 

 

„Trvalo šest let, než jsem - tlustá a psychicky na dně - skončila u nutričního kouče. Ten člověk mi nechtěl prodat žádný dietní preparát, nenabízel zázračné rady, ale pomocnou ruku, abych si srovnala v hlavě, kde dělám chybu.  Dostala jsem za úkol naslouchat svému tělu. Poprvé mi někdo řekl, že si svůj jídelníček budu řídit já, ne že bude nějaká dieta řídit životě mně,“ vypráví o důležitém zlomu v hubnutí Denisa. 

 

  • když na ně ve správnou chvíli navážete pečlivě naplánovaným systémem úprav svého jídelníčku - podmínkou redukce hmotnosti je energetický deficit

 

Postupujte pomalu, vyhněte se dramatickým změnám a drastickým omezením. Pro začátek stačí například: zmenšit porce, eliminovat přidané cukry, zvýšit příjem zeleniny a dalších zdrojů vlákniny, které přispívají k navození pocitu nasycení. Snažte se jíst pravidelně, nedělat mezi porcemi dlouhé pauzy, které zvyšují riziko nekontrolovatelných chutí. Myslete na to, že jídlo by vám mělo chutnat. Jestli máte diety spojené s nuceným přežvykováním pokrmu bez chuti a vůně, rádi bychom vám řekli, že užít si jídlo a hubnout se nijak nevylučuje. 

 

  • když přidáte pohyb

Experti mají pravdu, úspěch v boji s nadbytečnými kilogramy spočívá z 80 % v jídle. Bez kalorického deficitu kila dolů nepůjdou, i když budete trénovat do strhání těla. Fyzická aktivita ale může v mnoha ohledech přispět: 

-zajistí potřebnou rychlost metabolismu

-umožní spálit více kalorií

-napomáhá udržení, případně budování svalové tkáně, což je jeden ze základních předpokladů dobré fyzické kondice.

„Neříkám, že mám vyhráno,“ usmívá se Denisa. „Ale poprvé v životě mám pocit, že dieta neporazila mě, ale já se z jejích spárů vymanila včas cestou, která mě nevrátila do původní konfekční velikosti. V tuhle chvíli mám dole dvanáct kilo. Za sebou osm měsíců snažení, hledání a nalézání způsobů, jak se stravovat, aby mi to chutnalo, hýbat, aby mě to bavilo, a pomalu jsem se posouvala vstříc super formě a dobrému pocitu sama ze sebe.“

 

Dieta nemůže být dlouhodobě úspěšná, protože ve své přísné formě je pouhou přestupní stanicí. Musíte si ji modifikovat, přizpůsobit svým záměrům a potřebám. Je třeba ji sladit s individuálními nároky, a především přetavit do životního stylu, ve kterém se budete cítit tak dobře, že ho nebudete muset porušovat.