🍬Bonbóny bez cukru jako 🎁dárek ke každé objednávce nad 500 Kč NAKUPOVAT

TOP Přírodní antibiotika: Jak fungují a která jsou nejúčinnější?

timey (1) 6 minut:

Existují vůbec přírodní antibiotika? Kde je hledat?

Je možné tyto látky využít v rámci domácí léčby? Dřív, než s podezíravostí v hlase vyslovíš tu větu: „Přírodní antibiotika – to je přece nesmysl!“, zkus trochu oprášit svoje znalosti historie. On je to sice už nějaký pátek, co Sir Alexander Fleming zapomněl vypláchnout petriho misku s agarem, aby následně s překvapením zjistil, že plíseň, která se na něm usadila, vylučuje látku hubící bakterie. Každopádně jeho objev penicilinu (lék dostal jméno po plísni Penicillium Notatum) neměl nic společného s výrobou jakýchkoliv syntetických látek. Psal se rok 1928 a muselo uběhnout ještě jednadvacet let, než světlo světa spatřila první zcela syntetická antibiotika. Jedno je tedy jisté…

Přírodní antibiotika existují!

Spojení slov „přírodní“ a „antibiotika“ tím pádem není žádný oxymoron ani marketingový žvást. Stačí si připomenout základní fakta: antibiotika jsou látky působící proti baktériím - Tedy látky s antibakteriálním účinkem a ty se v přírodě rozhodně najít dají. Matka příroda nám nabízí řadu rostlinných a bylinných složek, které zvládnou zahubit bakterie, případně zabránit jejich růstu. Sice si antibiotika spojujeme s tzv. moderní medicínou, ale jsou tady s námi po staletí. Často blíž, než si myslíš. A dost možná jejich účinků využíváš, aniž si to uvědomuješ.

Jako příklad poslouží situace, kdy se snažíš infekci močových cest vyřešit užíváním extraktu z brusinek. V tomhle případě totiž sázíš mimo jiné na jejich antibakteriální účinky. A není výjimkou, když zánět podchycený v začátku, pohodlně zvládnou brusinky, aniž by si to vyžádalo návštěvu lékaře a pak cestu do lékárny s receptem. Kde na nás číhají přírodní antibiotika, aniž bychom si to uvědomovali?Něčím tě asi překvapíme, ale většinou si jen překvapeně řekneš: „A jó.“

Jaké přírodní antibiotika známe?

existuje jich samozřejmě více, ale tohle jsou ty nejznámější z nich:

  • ČESNEK

Ten se rozhodně najde v každé domácnosti. A určitě už ti někdo radil, ať si při nachlazení dopřeješ talíř silné česnečky. Dostupný je i extrakt z česneku v tabletách. V takové formě je pak obsah účinných látek vyšší. Vždy se drž údajů na etiketě a pozor na případné interakce s pravidelně užívanými léky. Vyšší dávky česneku v suplementové formě mohou zvýšit účinek léků na ředění krve (např. Warfarin) a tím riziko krvácení. Interakce hrozí i s léky na hypertenzi a s některými léčivy používanými na cukrovku.

antimikrobiální vlastnosti česneku

  • CIBULE 

Podobně jako česnek i obyčejná cibule nabízí účinky, které často překvapí. Nejlépe účinkuje za syrova, ale jestli ti babička vařila na suchý kašel čaj z cibule a majoránky, moc dobře věděla, co dělá. Cibule vděčí za svoje antibakteriální účinky sloučeninám síry (a právě ony způsobují, že nad cibulí břečíš). Osvědčily se hlavně při infekcích dýchacích cest a střev. Tzv. cibulový sirup si snadno připravíš tak, že najemno nakrájenou cibuli zasypeš hnědým cukrem. Ona pustí šťávu a přírodní lék je na světě.

  • MED 

Jeho léčivých účinků využívali již staří Egypťané. Zejména v rámci lokální aplikace na infikované rány. V tomto směru patří k nejúčinnějším druhům medu tzv. manukový. Antibakteriální účinky medu se ale uplatní i při vnitřním použití.

  • HŘEBÍČEK

Obsahuje látku zvanou eugenol, která si umí dobře poradit s nežádoucími bakteriemi v dutině ústní. Hřebíček se tedy po staletí s úspěchem používal při zánětech zubů, dásní atd. Nedávno provedené výzkumy ukazují, že si poradí i s některými škodlivými bakteriemi ve střevě (např. s obávanou E. Coli).

  • SKOŘICE 

Většinou si ji lidé spojují se schopností snižovat hladinu cukru v krvi, ale má i antibiotické účinky, a to zejména při infekcích zažívacího traktu. Zvládne podle všeho také kvasinkové infekce, především pokud jsou způsobeny kvasinkou Candida Albicans.

Skořice jako příroní antibiotikum

  • TYMIÁN

Jeho antibakteriálních účinků se využívá především prostřednictvím lokální aplikace tymiánového oleje při kožních problémech. Olej není určený k vnitřnímu podávání. Tymián coby sušená bylinka bývá součástí čajů, které pomáhají při respiračních infekcích a kašli.

  • REISHI, SHIITAKE A CORDYCEPS

Tyto léčivé houby jsou známé svými imunitními a antibakteriálními vlastnostmi. Reishi, Shiitake a Cordyceps jsou tradičně využívány v asijské medicíně pro své posilující účinky na imunitní systém a schopnost bojovat proti infekcím. Tyto houby nabízejí přírodní alternativu klasickým antibiotikům, zejména v boji proti respiračním a střevním infekcím.

  • ZÁZVOR

Zázvor je další silný přírodní bojovník proti bakteriím a virům. Jeho účinné látky, jako je gingerol, mají silné protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Zázvor je často používán v tradiční medicíně k léčbě různých druhů infekcí, včetně respiračních onemocnění. 
Zázvor proti rýmě a nachlazení

  • KURKUMA

Kurkuma, známá pro svůj aktivní složku kurkumin, je dalším významným přírodním antibiotikem. Má silné pr0tizánětlivé a antimikrobiální účinky a je často používána k léčbě a prevenci infekcí.

  • RAKYTNÍK

Rakytník je bohatý na vitamíny a antioxidanty a je známý svými léčivými vlastnostmi. Jeho plody a olej se používají k posílení imunitního systému a jako přírodní léčba proti bakteriálním infekcím.

  • ECHINACEA

Nejenom že posiluje imunitu, ale poradí si i s některými původci infekcí, včetně obávaného S. pyogenes. Je dostupná ve formě bylinkového čaje (obvykle jako součást čajových směsí), případně tinktury či tablet. Vždy se drž dávkování na etiketě a pozor na kombinaci vyšší dávky echinacey s kávou (kofeinem). U citlivějších jedinců hrozí, že se setkají s příznaky předávkování kofeinem, protože látky obsažené v echinacee zpomalují odbourávání kofeinu v těle.

Echinacea pro podporu imunity 

Přírodní antibiotikum Použití

Česnek

Používá se pro jeho silné antibakteriální a antivirové vlastnosti, často využíván při nachlazení a respiračních infekcích.

Cibule
Má antibakteriální účinky, používá se při infekcích dýchacích cest a střev.

Med
Používá se lokálně na infikované rány a vnitřně pro jeho antibakteriální účinky. Manukový med je známý pro své silné léčivé vlastnosti.

Hřebíček
Obsahuje eugenol, který má antibakteriální účinky, používá se při zánětech v ústní dutině a střevních infekcích.

Skořice
Má antibiotické účinky, zejména při infekcích zažívacího traktu a kvasinkových infekcích.

Tymián
Používá se pro jeho antibakteriální vlastnosti, zejména v lokální aplikaci tymiánového oleje při kožních problémech.

Reishi
Houba známá pro posilování imunitního systému a antibakteriální vlastnosti.

Shiitake
Používá se pro posilování imunity a má antibakteriální účinky.

Cordyceps
Známý pro posilování imunitního systému a boj proti infekcím.

Zázvor
Má silné protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, používá se při různých druzích infekcí, včetně respiračních.

Kurkuma
Obsahuje kurkumin, který má protizánětlivé a antimikrobiální účinky, používá se k léčbě a prevenci infekcí.

Rakytník
Bohatý na vitamíny a antioxidanty, používá se k posílení imunitního systému a jako přírodní léčba proti bakteriálním infekcím.

Echinacea
Posiluje imunitu a je účinná proti některým původcům infekcí, včetně S. pyogenes.

 

DOBRÁ PREVENCE, ÚČINNÁ PODPŮRNÁ TERAPIE, ALE POZOR…

Přínosných účinků výše zmíněných látek (a spousty dalších, my jsme použili jen některé jako příklad) můžeš s větším či menším úspěchem využít:

  1. v rámci prevence – zajistí pevné zdraví a dobrou odolnost vůči infekcím;
  2. při mírných příznacích onemocnění – když cítíš, že „na tebe něco leze“, symptomy nejsou vážné a nemoc nevypukla naplno;
  3. jako podpůrný prostředek – tzn. součást léčby indikované lékařem (ideálně po konzultaci s ním).

Současně je třeba mít na mysli, že přírodní léky (ať už sirupy, tinktury nebo čaje doma vyrobené či suplementy zakoupené v obchodě) nepodléhají stejné kontrole jako léčiva a jejich účinnost (ve většině případů) nebyla adekvátně testována. Něco takového prostě užíváš tzv. „na vlastní riziko“. V případě vážných zdravotních obtíží je tedy vždy na místě konzultovat stav s lékařem, podstoupit příslušná vyšetření a nastavit správnou farmakoterapii. Ve hře je přece tvoje zdraví. To jediné, co máš, protože žádné náhradní v záloze není. A to je třeba mít vždy na paměti.

 
 

 


Zdroje:

  1. Fleming, A. (1929). "On the Antibacterial Action of Cultures of a Penicillium, with Special Reference to their Use in the Isolation of B. influenzae". British Journal of Experimental Pathology. 10 (3): 226–236.

  2. "Garlic: a review of potential therapeutic effects". PubMed Central (PMC). Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586554/

  3. "Onion: Nature Protection Against Physiological Threats". PubMed Central (PMC). Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441164/

  4. "Honey: its medicinal property and antibacterial activity". PubMed Central (PMC). Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/

  5. "Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi): A Medicinal Mushroom". PubMed Central (PMC). Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6353236/

  6. "Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods". PubMed Central (PMC). Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4068831/

  7. "Pharmacokinetic Interactions Between Echinacea and Caffeine". Drugs.com. Dostupné na: https://www.drugs.com/drug-interactions/caffeine-with-echinacea-450-0-955-0.html