🍬Bonbóny bez cukru jako 🎁dárek ke každé objednávce nad 500 Kč NAKUPOVAT

5 tipů jak poznat správnou dietu

timey (1) 4 minuty :

Co vám napoví, že daná dieta je pro vás ta pravá?

dieta (1)

S příchodem nového roku se obvykle vyrojí nové „zázračné“ diety a raketově narůstá počet dietářů. Z nich část se nechá unést nějakou módní vlnou a pravidelně zkouší nejnovější dietní trendy ověnčené lákavými přísliby. Fitka praskají ve švech a e-shopy s výživovými doplňky mají obvykle v lednu plné ruce práce. V únoru nápor slábne a v březnu je často vše zase v obvyklých kolejích. Návštěvnost posiloven odpovídá standardnímu průměru, kila „vyhubená“ drastickými dietami jsou zase zpátky na svém místě. A tento cyklus se rok co rok pravidelně opakuje. Jste jeho nedílnou součástí? A rádi byste to už změnili?

Pak určitě dává smysl nespoléhat na krátkodobou dietu, ale pracovat s dlouhodobým plánem na změnu životního stylu. Dieta vám bezpochyby může pomoci v rychlejším startu, ale nesmí po ní následovat návrat k původním zvyklostem. A ideálně by to měla být dieta, která bude v souladu:

  • s vaším zdravotním stavem, 
  • s představou o chutném a zdravém jídle a 
  • s možnostmi, jak hubnutí podpořit vhodnou pohybovou aktivitou. 

Skočit po hlavě do dietního režimu, o němž už od začátku víte, že stojí na základech, které nesouzní s vaším vnitřním nastavením, žádné velké šance na úspěch neskýtá. Dává smysl pečlivě promyslet a naplánovat postup, stanovit reálné cíle… Teprve po takové přípravné fázi by měla následovat praxe. A pokud se rozhodnete odstartovat hubnutí dietou, položte si nejprve pět základních otázek… 

1. Je dieta v souladu s mým životním stylem?

Pokud byste kvůli nové dietě měli od základů změnit svoje fungování, naděje na dlouhodobý úspěch budou velice malé. Nový stravovací režim bezesporu vyžaduje osvojení nových návyků, ale vždy musíte vycházet ze základních parametrů jako je: 

  • vaše zaměstnání či studium, 
  • finanční možnosti, 
  • ale i přirozené nastavení vašeho těla. Jestli víte, že vám nevyhovují velké snídaně a první větší porci zvládnete sníst až kolem poledne, těžko najedete na jídelníček, kladoucí důraz na snídani coby ultra důležitý a vydatný pokrm. Stejně tak si nebude milovník masa rozumět s veganskou stravou. A pokud hodně cestujete, mohl by pro vás být problém připravovat si veškeré porce předem doma. V takovém případě se prostě potřebujete najíst v restauraci. 

Pamatujte si, že pouze takový jídelníček, který pro vás nebude protkaný překážkami, zvládnete dodržovat dlouho.

zivstyl (1) (1) (1) (1) 

2. Je dieta velmi striktní bez možnosti obměn, nebo nabízí určitý prostor pro flexibilitu a individuální nastavení?

Čím striktnější dieta bez šance na přizpůsobení individuálním nárokům, tím menší šance, že ji zvládnete držet. Flexibilita je naprosto zásadní, zvlášť pokud máte náročný a mnohdy nevyzpytatelný denní program. 

activee (1) (1) 

3. Je to stravovací režim, který se mnou bude moci sdílet i zbytek rodiny či partner?

Zamyslete se nad tím, zda budete mít při dodržování nového jídelníčku podporu svých blízkých. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby s vámi drželi alespoň rámcově krok. Ze předpokladu, že budete muset veškeré porce jídla chystat zvlášť pro sebe a zvlášť pro ostatní členy rodiny, výrazně narůstá časová náročnost, potažmo náklady. Pro někoho to může být nepřekonatelná překážka, zatímco jiný se s takovým nastavením sžije bez potíží. Do které skupiny patříte vy?

fams 

4. Bude pro mě finančně únosné se takto stravovat

Kvalitní vyvážená strava dnes není levná záležitost, je tu ovšem možnost nakupovat a vařit podle toho, co se nabízí v akcích. Takový postup ovšem nemusí být v souladu s dietou. A pak je třeba zvážit, jestli nakupování podle rozpisu dietního režimu unese vaše peněženka. A to se týká i těch z vás, kteří přemýšlíte nad objednáním vhodné krabičkové diety. Dobře si propočítejte, jestli je něco takového pro váš domácí rozpočet reálné. A nezapomeňte přitom započítat i náklady na případné suplementy, které by měly vašemu dietnímu snažení napomoct. 

mon (1)

5. Jde o (dlouhodobě) udržitelný jídelníček?  

Zde je třeba zvážit:

  • zdravotní hlediska – některé typy diet, například ty vyžadující extrémně nízký příjem sacharidů, nejsou určeny k dlouhodobému dodržování a v případě chronicky nemocných lidí je nezbytné zjistit, zda je stravovací režim v souladu s jejich diagnózou;
  • dopad na psychiku – jídelníček zcela eliminující některé vaše oblíbené potraviny s sebou s největší pravděpodobností po určité době přinese vlnu frustrace, nespokojenosti, možná i podrážděnosti. Zejména u labilnějších povah pak samozřejmě hrozí selhání, riziko jo-jo efektu výrazně narůstá a dostáváte se do začarovaného kruhu.

Pokud jste si na jednu z těchto otázek odpověděli záporně, můžete dietu vyzkoušet, ale věřte, že nemáte úplně nejlepší výchozí pozici. Dvě a více záporných odpovědí už by vás od daného dietního režimu měly odradit. Jestli nepatříte k lidem, kteří zbožňují náročné výzvy a s chutí překonávají i zdánlivě nepřekonatelné překážky, raději se poohlédněte po vhodnějším jídelníčku, který lépe zohlední vaše možnosti, potřeby a cíle.