🍬Bonbóny bez cukru jako 🎁dárek ke každé objednávce nad 500 Kč NAKUPOVAT

Jaké suplementy zvolit v boji proti stresu

 timey (1) 5 minut :

Může stres pomáhat, nebo jenom škodí? A které výživové doplňky vám efektivně pomohou zmírnit jeho nežádoucí účinky?

stres (1) 

Stres je součástí našeho života od nepaměti. Nejde o „vymoženost“ 21. století, i když se postupem času mění jeho charakter a také způsob, jakým do svých pomyslných sítí zamotává naše psychické i fyzické zdraví. 

 

Není stres jako stres

Stresové – či chcete-li zátěžové – situace nás provázejí každodenním fungováním. A ne všechny spadají do kategorie „nevyžádaných podnětů“. Konec konců i trénink je formou stresu, protože pro tělo přestavuje fyzickou a potažmo psychickou zátěž. Jde o stres, který sami cíleně vyvoláte, v podstatě tedy stres řízený, přinášející řadu pozitiv, ať už je to lepší fyzická kondice, super figura atd. Opakem je pak stres, jehož působení nejste schopni řídit – například když jsou na vás v zaměstnání kladeny obrovské nároky, vy se snažíte podávat maximální výkony, ale míra stresu narůstá a zákonitě v určitou chvíli začne vaši výkonnost brzdit. Síly docházejí, odpočinku je pramálo. Chronická forma takového stresu může mít opravdu vážné následky. 

A protože obvykle nejste schopni se všem formám silného vnějšího stresu vyhnout, nezbývá než se naučit s ním pracovat. Pomůže vám s tím i řada výživových doplňků, které jednak ovlivňují hladinu důležitých látek v mozku (dopamin, epinephrine, norepinephrine), ale i jiné tělesné procesy, včetně imunity – ta dlouhodobým stresem obvykle velice trpí. 

suplnat (1) (1) (1) (1) (1) (1)

Které bojovníky tedy přibrat s sebou do boje proti stresu?

VITAMINY B

Vitaminy komplexu B se podílejí na produkci energie a na celé řadě důležitých metabolických procesů. Patří ovšem k látkám, kterých tělo ve stresu potřebuje víc, než v běžných podmínkách a jejichž hladina vlivem stresových podnětů rychleji klesá. 

Určitě tedy dává smysl je pravidelně doplňovat prostřednictvím kvalitního suplementu s obsahem všech důležitých složek ve správném poměru. Pomohou vám udržet si pevné fyzické i psychické zdraví. Na základě provedených studií víme, že už po 4 týdnech pravidelného užívání dochází ke zlepšení nálady (eliminují se nepříjemné výkyvy nálad provázející chronický stres) a k navýšení celkové hladiny energie. 

VITAMIN D

mceclip1-1Jeden z nejdiskutovanějších vitaminů poslední doby. Jeho vliv na psychiku nebývá tak často zmiňovaný, ale v boji se stresem se vyplatí o něm vědět.

Dostatečná hladina vitaminu D totiž napomáhá zmírnit deprese, úzkosti a poruchy spánku iniciované stresem. Účinky byly podle některých studií výraznější, když se užívání vitaminu D spojilo ještě s omega-3 mastnými kyselinami.

O možnosti testovat hladinu vitaminu D v krvi, už jsme se zmiňovali v článku Které živiny nám nejčastěji chybí. Vzhledem k tomu, že nedostatkem tohoto vitaminu u nás stále trpí značná část populace, dává určitě smysl mu věnovat zvýšenou pozornost a v případě potřeby užívat kvalitní výživový doplněk. 

HOŘČÍK

Tento minerál plní v těle stovky funkcí a v boji se stresem je zcela klíčovým prvkem. Napomáhá totiž zklidnit mozkovou aktivitu. Lidově řečeno bychom mohli konstatovat, že nám umožňuje „udržet si chladnou hlavu“. Vlivem silného stresu se ovšem jeho rezervy zmenšují a je třeba ho doplňovat v dostatečných dávkách (obvykle se doporučuje 310-400 mg denně). Ideální formou hořčíku ve výživovém doplňku je magnesium bisglycinát, který se nejlépe vstřebává. 

 

KURKUMA

Kurkuma je známá především svými skvělými antioxidačními účinky, směle se ale může zařadit i na seznam bojovníků proti stresu. Řada výzkumů totiž ukazuje, že suplementy s obsahem kurkumy napomáhají zmírnit projevy únavy a vyčerpání způsobené stresem. Kurkumin, coby účinná látka obsažená v kurkumě, současně zlepšuje paměť a kognitivní funkce + má příznivý vliv na naši náladu. Obvyklá dávka je 450 mg kvalitního extraktu denně. Samotný kurkumin se většinou špatné vstřebává, takže rozhodně dává smysl ho kombinovat například s extraktem z černého pepře (piperin), který absorpci značně zvyšuje. 

 

OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY

Tyto polynenasycené kyseliny mají kromě řady prokazatelných účinků na fyzické zdraví schopnost tlumit nervozitu a úzkost. Přímo ovlivňují naše reakce na stres, protože působí na činnost mozku a centrálního nervového systému. Řada odborníků se dokonce domnívá, že jsou schopné zabránit tomu, aby stres kladený na organismus vedl k vážným zdravotním obtížím. Hodně se také mluví o tom, že pravidelné užívání omega-3 působí jako ochrana DNA a tím zpomaluje stárnutí. Přitom právě poškození DNA a s ním spojené potíže jsou přímými projevy chronického stresu. 

OMEGA (1) 

L-THEANIN

Jedná se o aminokyselinu hojně zastoupenou v čajových lístcích. Do našeho seznamu se dostala především díky tomu, že tlumí stres, aniž by současně vykazovala sedativní účinky. Na základě provedené studie bylo zjištěno, že dávka 200 mg L-theaninu denně zlepšuje příznaky deprese a má příznivý vliv na kvalitu spánku. 

Tato látka je často i součástí vícesložkových přípravků, kdy máte možnost využít synergického účinku pečlivě sestavených směsí. L-theanin najdete jak v suplementech zaměřených na podporu mentálních funkcí, tak v těch, které si kladou za cíl zlepšit kvalitu spánku

 

MELATONIN

Melatonin je přírodní látka regulující cyklus spánku a bdění. Jeho hladina by se měla přirozeně zvyšovat večer a navodit tak spánek, zatímco klesá ráno, abyste se probudili. Vzhledem k tomu, že stres často způsobuje nespavost, se kterou si přirozená hladina melatoninu v těle neporadí, dává smysl přemýšlet o suplementu. Výzkumy jasně ukazují, že užívání melatoninu jednak zlepšuje usínání a současně i prodlužuje celkovou dobu spánku + zvyšuje jeho kvalitu. Účinný je navíc už i v nízkých dávkách. Řada studií pracovala s pouhými 0,5 mg denně (před spaním). Důležitá pro vás navíc jistě bude informace, že užíváním suplementu nijak nepotlačujete přirozenou produkci této látky a melatonin není v žádném případě návykový, jako řada léků na spaní. 

 

RHODIOLA ROSEA

Rozchodnice růžová patří mezi velmi účinné adaptogeny, tzn. látky, které stimulují obranné reakce organismu na vnější stres a zvyšují naši odolnost vůči stresovým podnětům. Díky výzkumům víme, že denní dávka 400 mg extraktu rhodioly významně tlumí úzkost, zlepšuje kvalitu spánku, paměť i koncentraci. Účinky je přitom možné sledovat už po prvním týdnu užívání. A je možné ho užívat jak preventivně, když očekáváte nějaké náročné životní období, tak jako přímou terapii probíhajícího stresu. Kromě produktů obsahujících výhradně extrakt rozchodnice, máte možnost volit i komplexní preparáty, z nichž řada nabízí opravdu unikátní směs složek s prokazatelným synergickým účinkem. 

 

ASHWAGANDHA

mceclip5Další bylina s adaptogenními účinky, podle historických pramenů patří k nejdéle využívaným léčivkám.

Vynikajících výsledků vědci v rámci výzkumů dosahovali zejména u lidí vystavených středně silnému stresu. U nich došlo při podávání 240 mg extraktu ashwagandhy denně k výrazné redukci úzkostných stavů, potlačení příznaků deprese a k celkovému zmírnění vlivu stresu. Současně klesla hladina tzv. stresového hormonu – kortizolu o celých 23 %. Ne nadarmo se o této indické bylině mluvilo už před několika tisíci lety jako o životodárné.

Ashwagandha organismus celkově harmonizuje a stresu jednoduše nedá šanci.