🍬Bonbóny bez cukru jako 🎁dárek ke každé objednávce nad 500 Kč NAKUPOVAT

Cvičení jako elixír štěstí

timey (1) 3 minuty:

Posílí zdraví, utuží formu, zpevní svaly, zmírní stres a navodí pocit štěstí – cvičení toho zvládne víc, než si mnozí myslí. 

teamwork (1) 

O fyzických aspektech tréninku se toho namluví a napíše hodně, dostatečnou pozornost si ale zaslouží i vliv pravidelné sportovní aktivity na naši psychiku. 

Jen si vzpomeňte, kolikrát jste se museli přemlouvat, a dokonce nutit k tomu, abyste vyrazili do fitka. Výmluvy se předháněly, jedna pádnější než druhá, už už to vypadalo, že souboj fitness centrum vs. gauč vyhraje vaše oblíbená pohovka. Zvítězil smysl pro povinnost, ačkoliv náladu jste měli pod psa. Pak ale stačilo pár šlápnutí do pedálů rotopedu, několik prvních sérií a svět se hned zdál být lepším místem. Domů jste se vrátili unavení fyzicky, ale přesto v překvapivě dobré náladě. A to díky endorfinům.

 

ENDORFINY – CO TO JE?

Jedná se o látky, které za určitých okolností přirozeně vylučuje náš mozek. Někteří odborníci je řadí mezi neurotransmitery, zatímco pro jiné spadají spíše do skupiny hormonů (setkáte se také s termínem „hormony štěstí“). Každopádně jde každému spíše o jejich účinky než o klasifikaci. Endorfiny se totiž váží na opiátové receptory, díky čemuž tlumí bolest a navozují příjemné pocity. Za jakých podmínek?

 

ENDORFINY – KDY PŮSOBÍ?

Jednak ve chvílích, kdy potřebujete ulevit od silné, akutní bolesti. Tělo vyloučí endorfiny bezprostředně poté, co se nějak poraníte, aby došlo k dočasné úlevě od bolesti. To může mít celou řadu logických vysvětlení. Například tím získáváte čas potřebný k tomu, abyste si zranění alespoň provizorně sami ošetřili, přesunuli se do bezpečí, pokud jste v ohrožení atd. 

Současně jsou endorfiny vylučovány i za mnohem příjemnějších okolností – během fyzické aktivity, při sexu nebo když jíte čokoládu. 

happy (1)

 

ENDORFINY – JAK PŮSOBÍ?

O tlumení bolesti a navození příjemných pocitů už tady řeč byla. Účinky endorfinů tím ale zdaleka nekončí. Díky provedeným výzkumům víme, že:

  • redukují úzkostné a depresivní stavy;
  • zlepšují náladu;
  • posilují sebevědomí;
  • příznivě ovlivňují kognitivní funkce.

Mechanismus působení v organismu je prakticky shodný s opiáty (tzn. například s morfinem). Endorfiny se váží na opiátové receptory a následkem toho dochází k vylučování dopaminu, látky navozující příjemné pocity. Na rozdíl od chemických – uměle podávaných opiátů – je dopaminová odezva na endorfiny mírnější, tlumení bolesti méně výrazné, ale současně nevede k tak rychlé a silné závislosti, jako je tomu u řady opiátových léků. 

 

ENDORFINY – VZNIKÁ NA NICH ZÁVISLOST?

Tahle otázka logicky musela padnout. A docela určitě znáte ve svém okolí někoho, o kom se říká, že je závislý na cvičení. To může být vlastně jen jiný název pro závislost na endorfinech. Fyzická aktivita je konec konců jedním z nejdostupnějších způsobů, jak si vylučování těchto látek zajistit. A pokud se o někom říká, že je závislý na adrenalinu (tzn. holduje nebezpečným „adrenalinovým“ aktivitám), rozhodně v tom budou hrát endorfiny svojí roli. Jsou totiž obvykle vylučovány právě společně se zmíněným adrenalinem. A jestliže se adrenalinový nadšenec nějakou dobu svému nebezpečnému koníčku nevěnuje, mohou se u něj prokazatelně objevit abstinenční příznaky. 

Taková závislost může být vítaná a žádoucí, pokud nevygraduje do přetrénování či nadměrně nebezpečných kousků, jejichž cílem je dosáhnout stále vyššího přílivu adrenalinu a endorfinů. 

Jestliže vás „závislost“ na endorfinech zvedne z gauče a přivede do fitka, je samozřejmě všechno v pořádku. Kdybyste ale v jejím důsledku trpěli výkyvy nálad, zvýšenou nervozitou či poruchami koncentrace, dostáváte se samozřejmě zcela mimo akceptovatelnou formu závislosti. 

running (1)

 

ENDORFINY – NA ČEM ZÁVISÍ JEJICH PRODUKCE BĚHEM TRÉNINKU?

Touto problematikou se vědci samozřejmě intenzivně zaobírají. Současné závěry pak ukazují, že čím vyšší intenzita tréninku, tím výraznější vylučování endorfinů. Tím pádem například HIIT trénink výrazně zvyšuje hladinu endorfinů a je v tomto směru efektivnější než aerobní aktivity prováděné ve stabilním tempu, byť delší dobu. 

Jen byste si měli uvědomit, že váš pocit spokojenosti po dobře odvedeném tréninku není výhradně chemickou reakcí způsobenou zvýšením hladiny endorfinů. Nikde tedy není psáno, že budou mít všichni sportovci lepší náladu po HIIT v porovnání s uběhnutými pěti kilometry krásnou přírodou. Vycházejte pro z reakcí svého těla a z vlastní zkušenosti. 

 

V podstatě platí, že každý trénink, který nevynecháte, by pro vás měl být zdrojem radosti a dobré nálady. 

 

Zdroje: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796446/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319157#Moderate-vs.-intense-exercise