⚠️SLEVY až 50 % na vybrané zboží! OMRKNOUT

Jak podpořit imunitu aneb suplementové tipy na podzim a zimu

timey (1) 5 minut:

Každé roční období si žádá své. Tak jako na podzim vyndáš ze skříně teplou bundu a upgraduješ šatník na teploty kolem nuly, volá po změně i suplementový program. Cíl je v tuhle chvíli jasný – posílení imunity.

 

S chladným obdobím roku přichází vlna virových respiračních onemocnění. Všichni kolem posmrkávají a kašlou. Možná už máš pár dnů pocit, že tě tak trochu škrábe v krku, a poslední, co chceš, je rozšířit řady těch, kteří místo fitka navštěvují ordinace lékařů. Nemůžeme slíbit, že tě žádná rýma nepotká, ale můžeme nabídnout ty nejefektivnější dostupné zbraně, kterými se dá útokům bacilů kvalitně vzdorovat. 

 

Udělej spolu s námi…

DVA ZÁKLADNÍ KROKY K POSÍLENÍ IMUNITY

1. Přizpůsob životní styl ročnímu období

 

Příroda se ukládá ke spánku a současně vydává své plody. Co si z toho odnést?

 

  • Zpomal, ale nezastavuj!

 Tohle není chvíle na trhání rekordů. Potřebuješ šlápnout na brzdu stresu a cvičit tak, aby to bylo ku prospěchu věci. Víc se tomu, jak cvičení může a nemusí posílit imunitu, věnujeme ve druhé části článku JAK PODPOŘIT IMUNITU, který má podtitul „POSILOVÁNÍM K JEJÍMU POSÍLENÍ“ (proklik na druhý článek)

 

  • Kupuj a vař sezónní potraviny

 Nejenom, že tím ušetříš, protože sezónní suroviny budou levnější než ty, které na pulty obchodů putovaly přes půl Zeměkoule, ale současně dodáš tělu přesně ty látky, které právě potřebuje. 

 

  • Nenech se zahnat do kouta (ani na gauč)

 Možná není úplně ideální počasí, ale pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu má pozitivní vliv na psychiku. Nedovol podzimním splínům, aby tě převálcovaly. Nemusíš uběhnout maratón zabořený po kolena ve spadaném listí, stačí svižná procházka nebo krátký běh. 



2. Zařaď vhodné suplementy

 Tedy takové, které posílí obranyschopnost organismu v tomhle náročném období. Co by při inventuře poličky s výživovými doplňky rozhodně nemělo chybět?

 

  • Vitamin C

Proč? Třeba proto, že působí preventivně proti respiračním onemocněním a když mu náhodou síly nestačí, alespoň zkracuje dobu trvání nemoci.

Jaký zvolit? Ideální tzv. lipozomální, který se lépe vstřebává. 

 

  • Vitamin D

 Proč? Protože v seriálu jménem ŽIVOT hraje jednu z titulních rolí. Jeho nedostatek je spojován mimo jiné právě s častou nemocností v zimním období. 

Mám se bát předávkování? Nech si udělat test z krve, zjisti, jak na tom jsi a podle toho se zařiď. Odborníci se shodují, že v naší populaci je bohužel nedostatek vitaminu D hodně rozšířený. 

Jaký zvolit? Vitamin D si v těle dobře rozumí s vitaminem K, takže dává smysl hledat jejich efektivní kombinaci.

 

  • Zinek 

 Proč? Protože prokazatelně pomáhá v boji s respiračními infekcemi, a to jak v rámci prevence, tak ve chvíli, kdy ucítíš první příznaky. I kdyby nemoc náhodou vypukla, zinek podle provedených studií zkrátí její průběh zhruba o třetinu. 

V jaké formě? On totiž není zinek jako zinek, alespoň v podobě výživového doplňku. Pokud chceš produkt, který se v těle opravdu dobře vstřebává a nedráždí žaludek, jdi určitě do tzv. bisglycinátu

 

 Proč? Bezpochyby proto, že zažívací trakt ovlivňuje fungování imunity víc, než si většina lidí myslí. Tvrzení, že 70 % imunitního systému sídlí ve střevech, není daleko od pravdy. Střeva jsou osídlena miliony baktérií (dobrých i špatných) a jejich vzájemná rovnováha v mnoha ohledech rozhoduje o tvém zdravotním stavu. 

Co vědět, než půjdeš nakupovat? Především si zapamatuj zkratku CFU, která vyjadřuje množství aktivních baktérií v jedné kapsli. Mělo bych jich být nejméně 1,5 miliardy, u některých kmenů se pak udává jako ideální dávka pro dospělého člověka dokonce 10 miliard. Důležité je také skladování produktu, probiotika jsou citlivá na vlhkost, vysokou teplotu a světlo. Platí u nich dvojnásob, že by ses měl striktně držet údajů na etiketě, ať už půjde o dávkování, užívání nalačno nebo po jídle či správné skladování. 

 

Teď máš sestavenou základní armádu, pokud chceš mít záloze nějaké speciální jednotky, pak se nabízí produkty, které už možná svoje místo ve tvém suplementovém programu mají a tím pádem by si ho v tomhle období určitě měly udržet:

 

  • Kurkumin 

 Proč? Protože kromě silných protizánětlivých účinků nabízí také podporu činnosti imunitního systému. 

Na co se zaměřit při výběru? Hledej produkt, ve kterém má kurkumin společníka ve formě extraktu z černého pepře, ten jednak dodá cenné antibakteriální účinky, ale současně výrazně navyšuje vstřebatelnost kurkuminu v těle. 

 

 Proč? Docela jistě proto, že prokazatelně zvyšuje aktivitu imunitních buněk, které bojují s infekcemi. Současně má také protizánětlivé účinky. A jako pomyslná třešinka na dortu je tu celková harmonizace fyzické i duševní pohody, což se v tomhle náročném období víc než hodí.

 

  • Echinacea

 Proč? Asi postačí konstatování, že extrakt z echinacey snižuje riziko vypuknutí akutních respiračních infekcí. A jestli se bacilům opravdu neubráníš, zajistí alespoň, že se tvoje onemocnění nebude komplikovat. 

 

 Proč? Protože aktivuje buňky imunitního systému, včetně těch, které nás chrání před sezónními virovými infekcemi. Navíc tlumí únavu a dodává životní energii. Prostě na podzim značka ideál!

 

 Proč? Dost možná proto, že pokud jsi ji doteď bral za účelem zvýšení fyzické výkonnosti a podpory budování svalů, určitě oceníš i její schopnost bojovat proti respiračním infekcím. 

 

K tomu, abys všechny tyhle špičkové vycvičené vojáky bojující za tvůj imunitní systém povolal do boje, potřebuješ jen pár kliknutí, tak neváhej – nejenom štěstí, ale i zdraví přeje připraveným!