⚠️SLEVY až 50 % na vybrané zboží! OMRKNOUT

Jak podpořit imunitu aneb posilování k jejímu posílení

timey (1) 3 minuty:

Silový trénink neprospívá jen svalům, ale také imunitnímu systému. Víš, že s činkou v ruce odoláš hrozbě zimních viróz snáz než gaučoví povaleči? 

 

O benefitech posilovacího tréninku byly popsány stohy papíru. My se ale v tuhle chvíli zaměříme jen na jeden a tím bude…

VLIV POSILOVÁNÍ NA IMUNITU

Zkušenosti sportovců i výsledky vědeckých studií jednoznačně ukazují, že pravidelné posilování o vhodné intenzitě příznivě ovlivňuje imunitní systém. Ta „vhodná intenzita“ tam není uvedena náhodou. Naopak! Zatímco lehký až středně náročný trénink imunitu posílí, intenzivní, vyčerpávající cvičení může působit kontraproduktivně. 

Klíčem k úspěchu je přizpůsobení tréninku ročnímu období. Ve hře tedy není jen fakt, jestli jsi v objemové nebo předsoutěžní fázi. S kapesníkem u nosu a dusivým kašlem můžeš na tréninkový progres zapomenout. S nástupem podzimu tedy vystupuje do popředí zájmu dostatečně silná imunita, která podzimním plískanicím a zimním mrazivým dnům dokáže efektivně čelit. 

Na základě prvního článku "Jak podpořit imunitu aneb suplementove tipy na podzim a zimu" se ti povedlo dostat suplementový program do podzimního a zimního módu. A teď je nejvyšší čas přizpůsobit program cvičební + následnou regeneraci. 



Základem úspěchu je:

 

  • PRAVIDELNOST

 

Jednorázovým tréninkem žádných velkých pokroků nedosáhneš. A to ani v rámci sportovní výkonnosti ani, co se týče imunity. 
Cvičení by mělo být nedílnou součástí tvého života, pomáhá udržet formu, dobrou náladu i pevné zdraví. 

 

 

  • SPRÁVNĚ ZVOLENÁ INTENZITA

 

Teď v chladném období roku si trochu pohraj s intenzitou. Co je pro jednoho nadměrná zátěž, může u jiného v pohodě splňovat nároky na středně intenzivní trénink, takže v tomhle ohledu se cílené rady udílejí obtížně. Ale protože už svoje tělo určitě znáš a umíš vnímat jeho signály, jednoduše se teď na komunikaci mezi tělem a myslí trochu víc zaměř. 
Trénink by měl být náročný ale ne vysilující.

 

 

  • POTLAČENÍ STRESU

 

Když už vyladíš suplementy a trénink, nedovol stresu, aby útočil na tvou imunitu. Zejména jeho chronická forma umí napáchat velké škody. Ne všechny formy stresu se dají eliminovat, ale zkus si pohrát s organizací svojí práce i volného času, nenech se stáhnout do předvánočního shonu a udrž si životní tempo, které tě neohrozí na zdraví.

 

 

  • DOSTATEK SPÁNKU

 

Patříš k těm, co by se nejraději na podzim zavrtali pod peřinu a probudili s prvním jarním sluníčkem? Podzimní únava a příval letargie k tomuhle období patří. A tak jako během dne dává smysl tělo povzbudit pobytem na čerstvém vzduchu, večer se určitě nezapomeň včas uložit do postele. Spánková deprivace imunitu oslabuje stejně jako třeba nadměrná fyzická zátěž. 
Snaž se chodit spát a vstávat stále ve stejnou dobu a každý den naspat alespoň sedm hodin.

 

 

  • TRÉNINK, NA KTERÝ SE TĚŠÍŠ

 

Odolat vábení gauče, když se venku stmívá v pět, fučí studený vítr a prší, je mnohem těžší, než když je v létě světlo ještě v devět. Řešením je posílení tréninkové motivace. A vůbec se neboj sáhnout k úplatkům. Koho budeš uplácet? No přece sám sebe.
Vyber si třeba nový cvičební outfit a uvidíš, že se budeš do fitka zase těšit.


Mottem letošního podzimu je: MÉNĚ PROMARODĚNÝCH DNŮ, VÍCE SVALŮ!