⚠️SLEVY až 50 % na vybrané zboží! OMRKNOUT

Regenerace svalů aneb když věk není jen číslo

timey (1) 5 minut:

Jsou okamžiky, kdy se vyplatí zohlednit věk. A vytvoření optimálních podmínek pro regeneraci svalů k nim rozhodně patří. 

Určitě znáš ty chvíle, kdy jedeš na super vlně. Tréninky vychází jedna radost, podáváš prvotřídní výkony a máš našlápnuto k progresu snů. Jenže pak se jednoho dne probudíš a všechno je jinak. Nemůžeš oklepat únavu a ani ranní espresso nepřinese očekávaný příliv energie. „Něco na mě leze,“ napadne tě nejspíš. A třeba máš pravdu. Stejně tak se ale může jednat o následky nedostatečné regenerace, či dokonce o přetrénování. 

V takovou chvíli se určitě vyplatí:

  •  analýza dosavadních postupů – jednoduše řečeno snaha najít chybu a příště se jí vyhnout

+

  • pečlivě naslouchat signálům svého těla – možná volalo po odpočinku, ale jeho hlas přehlušila touha po úspěchu.

 

Jenže nesmíš zapomenout, že K PROGRESU DOCHÁZÍ BĚHEM REGENERACE. Trénink slouží pouze jako stimul pro zlepšení, potom se spustí regenerační procesy a v rámci nich rostou svaly, výkonnost i vytrvalost. Dává proto smysl věnovat regeneraci stejnou pozornost jako tréninku či stravě, a navíc bys měl zohlednit i datum v rodném listě. 

KDYŽ JE TI DVACET A VÍC

 

  • Nejčastější překážka

 Příliš náročné tréninky s nadměrnou intenzitou i frekvencí. Prostě jedeš a nic tě nezastaví.

 

  • Jak ji překonat

 Jednoduše – šlápni trochu na brzdu a uvědom si, že i odpočívat se musí. Když nevydržíš chvíli v klidu, zkus tzv. aktivní odpočinek – procházku, projížďku na kole, masáž atd.

 

  • Jak nastavit regeneraci

 Jsi ve věku, kdy se tělo regeneruje dobře a rychle (pokud není ve hře nějaká překážka v podobě zdravotních komplikací). Nesmíš na to ale hřešit, uč se odpočívat stejně, jako se učíš správné provedení cviků. 

 

 

KDYŽ JE TI TŘICET A VÍC

 

  • Nejčastější překážka

 Metabolismus už neudrží takové tempo jako ve dvaceti. A přitlačit na pilu v tréninku není řešení, protože o to větší nároky jsou pak kladeny na regeneraci. Jenže - jen si to klidně přiznej - v tomhle věku chceš všechno jenom ne odpočívat. Je proto na místě přizpůsobit stravu, což si ale většina třicátníků neuvědomuje. Pak se k prahu čtyřicítky často dostaví s nadváhou, chronickou únavou a počínajícími obtížemi.

 

  • Jak ji překonat

 Víc si hlídej jídelníček, není třeba striktně počítat kalorie, ale tělo už ti neodpustí každou koblihu k odpolední kávě. 

Snaž se najít rovnováhu mezi náročným profesním a rodinným životem, udrž si prostor věnovaný jen sobě samotnému.

 

  • Jak nastavit regeneraci

 Zkus regenerační procesy podpořit vyváženou stravou a vhodnou suplementací – ke slovu by se tak měly dostat omega-3 mastné kyseliny nebo třeba kurkumin

 

KDYŽ JE TI ČTYŘICET A VÍC

 

  • Nejčastější překážka

 Jsi ve věku, kdy si spousta lidí hýčká úspěšnou kariéru, vychovává děti, splácí hypotéku a bojuje se stresem, který s tímhle vším zákonitě souvisí. Na tělo je tím pádem kladena nemalá zátěž, přitom metabolismus je zase o kus pomalejší a v případě žen se začínají pomalu dostavovat hormonální změny. 

 

  • Jak ji překonat

 Určitě dává smysl nácvik relaxačních technik, jako jsou nejrůznější typy meditace atd. Taky bys měl zkrátit trénink a trochu ubrat na náročnosti. A upřímně si přiznej, jak jsi na tom s trávením. Hektický způsob života se často podepisuje na trávicím systému. 

 

  • Jak nastavit regeneraci

 Když jsme u toho trávení, tak svoje zdraví posílíš, když budeš pravidelně užívat probiotika. Silné kosti a fungující imunitní systém ocení také vitamin D

 

KDYŽ JE TI PADESÁT A VÍC

 

  • Nejčastější překážka

 Když nepřizpůsobíš svoje cíle okolnostem, tzn. podmínkám, zdravotnímu stavu, potažmo i věku. Nejde o to, že se přestaneš snažit a zamíříš ke gauči s tím, že přesně tam si přeješ zestárnout. Nedává ale smysl zavírat oči před tím, že už ti prostě není dvacet. 

 

  • Jak ji překonat

 Výhodou věku po padesátce je, že se člověk může věnovat více sám sobě, protože děti si jeho pozornost (a peníze) zdaleka tolik nenárokují. Investujte do konzultace se zkušeným trenérem či dietologem, neváhejte podstoupit potřebná vyšetření u lékaře, abyste měli přehled o svém zdravotním stavu. Nejde jen o pravidelnou preventivní prohlídku, ženám se nyní doporučuje vyšetření hustoty kostí (denzitometrie), zejména u mužů pak není od věci adekvátní prevence rakoviny tlustého střeva (vyšetření na okultní krvácení, kolonoskopie atd.). 

 

  • Jak nastavit regeneraci

 Regenerační procesy podpoř dostatečným příjmem kvalitních bílkovin, nezapomínej na multivitaminový a minerálový suplement s důrazem kladeným na dostatečný příjem vápníku, hořčíku a vitaminu D. 

 

Jedna rada na závěr…

V každém věku je důležité věnovat se tomu, co ti dělá radost. Dobrá nálada a vyrovnaná psychika jsou stejně důležité jako fyzické zdraví a vyladěný jídelníček.