🍬Bonbóny bez cukru jako 🎁dárek ke každé objednávce nad 500 Kč NAKUPOVAT

Její veličenstvo, motivace, královna úspěchu

Většina z nás moc dobře ví, jaké jsou zásady zdravého životního stylu. Teorii máme zmáknutou. Dokážeme vyjmenovat přínosy pravidelné fyzické aktivity, víme, jak důležité je udržet si optimální váhu. Stačí to ale ke zdárné realizaci? Dá se uspět jen na základě dobré teoretické průpravy?

cant (1) (1)

 

JE DŮLEŽITÉ VĚDĚT…

…aneb vědomosti jsou jedním ze základních předpokladů úspěchu. Takže rozhodně dává smysl čerpat kvalitní informace, získávat povědomí o tom, jak by měl vypadat váš tréninkový plán, jídelníček, regenerace atd. Nicméně byste měli mít na paměti, že….

 

STEJNĚ DŮLEŽITÉ JE CHTÍT

Můžete mít výborný přehled o tom, co všechno je třeba absolvovat v rámci výcviku astronautů před letem do kosmu, a vůbec to neznamená, že toužíte nastoupit do raketoplánu a porozhlédnout se po vesmíru. Stejné to je i s hubnutím, tvarováním postavy či úpravou jídelníčku. Realizace vytčeného cíle vyžaduje dobrou teoretickou přípravu (nebo oslovení odborníka, který vás povede), ale současně je potřeba dosáhnout adekvátního vnitřního nastavení. Jednoduše řečeno, musíte mít motivaci.

 

CO JE VLASTNĚ MOTIVACE

Odborníci toto slovo vysvětlují nejrůznějšími způsoby. Setkáte se s definicí, že motivace je soubor vnějších i vnitřních faktorů, které člověka podněcují k dosažení vytčeného cíle. Zjednodušeně řečeno, byste si svoje teoretické znalosti mohli představit jako auto, které vás má z bodu A převézt do bodu B. Dokud ale do nádrže nenalijete potřebné množství vhodného paliva, nevyjedete ani z garáže. A motivace je tím palivem, bez kterého se nepohnete z místa. Na rozdíl od benzínu ji nekoupíte na čerpací stanici. Můžete ji z části získávat z vnějšku a poměrně podstatnou část si vytvořit sami v sobě.

 

PĚSTUJEME MOTIVACI

Postup je v podstatě stejný, jako když vezmete semínko, vyhloubíte důlek v květináči a s láskou ho umístíte do kypré hlíny. I vy máte k dispozici řadu vnějších faktorů (květináč, zemina…).

Vnější faktory mohou mít nejrůznější charakter, někdo chce zhubnout do svatebních šatů, jiný zpevnit figuru do plavek. Ruku v ruce s nimi jdou ale faktory vnitřní (to je právě to cenné semínko, z kterého vyklíčí váš budoucí úspěch).

Vnitřní faktory vychází z vás samotných a nejde při nich tolik o to, co řekne okolí, až vás uvidí v šatech nebo bikinách. Jde o váš vnitřní pocit ze sebe sama, o vaše sebevědomí, o to, aby vás netrápily bolesti zad nebo kloubů, abyste se ve svém těle cítili dobře. 

Kdykoliv si řeknete: „Od pondělí začnu cvičit“, „Od zítra končím se sladkostmi“, „Začnu počítat kalorie“ atd., měli byste mít jasno v tom, PROČ to děláte. 

 

POTŘEBUJETE CÍL

Bez jasného, konkrétního a reálného cíle to nepůjde. Takže rozhodně nestačí obecné „Chci žít zdravě“. Držte se detailních informací a řekněte si, že budete třikrát týdně cvičit a rádi byste za čtvrt roku shodili 10 kg. Ještě dotaženější definice cíle by pak byla: „Chci za 3 měsíce shodit 10 kilo, takže budu 3x týdně cvičit a z jídelníčku vynechám smažená jídla, fast food i sladkosti. Dovolím si jeden nezdravý pokrm týdně.“

Čím jasnější a srozumitelnější budete při vytyčování svých cílů, tím větší máte šance na jejich naplnění. Naprosto zásadní je také zohlednění vašich možností. Zaměstnaná matka od dvou dětí bez možnosti hlídání si těžko může plánovat dvoufázové tréninky čtyřikrát do týdne. To pak její plán ztroskotá hned po startu. Když si ale řekne, že si třikrát týdně doma zacvičí, přestane jezdit výtahem, ale začne chodit po schodech, a k večeři si dá 5x týdně zeleninový salát, je rozhodně v jejich silách takový režim za běžných podmínek dodržet. 

 

VOLTE CESTU, KTERÁ VÁS BUDE BAVIT

Ve většině případů se dá vytčeného cíle dosáhnout celou řadou způsobů. Už jen při volbě sportovních aktivit máte poměrně široký výběr. Samozřejmě je vhodné zohlednit efektivitu. Ale neměl by to být jediný faktor, který budete brát v potaz. Minimálně stejně důležité je, aby vás vybraná aktivita bavila, abyste se na trénink těšili. Těšení je takovým přirozeným hnojivem vaší motivace. 

Kdo nerad běhá, může si sice říct, že týdně uběhne 15 km, ale bude se muset nutit a přemlouvat ke každému tréninku. Riziko, že využije sebemenší překážky, aby se z běhu vyvlékl, je enormní. Jistota, že svého cíle nakonec nedosáhne, prakticky 100%. Jestli ale dotyčný jezdí rád na kole a bude se na každou svou cyklo cestu těšit, jeho předpoklady pro dosažení cíle jsou naprosto báječné. 

 

Vaše cesta tedy nemusí být tou nejkratší a nejúčinnější, zásadní totiž je, jestli po ní půjdete rádi.

 

SEDMERO UŽITEČNÝCH RAD

A my pro vás máme pár jednoduchých tipů, které vám na té vaší cestě pomohou zdolat překážky, vyhnout se slepým uličkám a s potřebným nadšením pokračovat dál. 

 

1. S nezdary počítejte.

Zní to možná kontraproduktivně, ale jen si vzpomeňte, kolikrát jste už svoje snažení vzdali na první překážce. Nestihli jste jeden trénink, udělali přešlap v naplánovaném jídelníčku a vzápětí si řekli, že to už „stejně nemá cenu“. Pak přišla ke slovu tabulka čokolády a návrat do starých kolejí. 

Když něco neklapne, berte to jako přirozenou součást procesu, nezastavujte se, zbytečně se neplácejte ve výčitkách svědomí. Naopak zvedněte hlavu a pokračujte ve vytyčeném plánu. Za vaše nadbytečná kila rozhodně nemůže jedna kobliha. A stejně tak nemůže jedna chyba úplně zničit veškeré vaše snažení. 

 

2. Věřte si a povzbuzujte se.

Negativní myšlení je větší nepřítel, než si možná myslíte. Jen se zeptejte úspěšných sportovců, kolik z nich proběhlo cílovou páskou jako první, zatímco si cestou v duchu neustále opakovali, jak jim to nejde, že dneska nemají svůj den atd. Přístup k sobě samotnému ovlivní vaše výsledky zcela zásadně.

 

3. Využívejte sociální sítě, ale nedovolte, aby ony využívaly vás.

Sociální sítě mohou být dobrým pomocníkem, pomohou s motivací, dodají inspiraci. Ale vybírejte pečlivě, do kterých skupin se přidáte a koho budete sledovat. 

 

4. Naučte se být dobrým organizátorem

Plánujte nákupy, vaření i tréninky s vhodným předstihem a s ohledem na svoje možnosti. Někomu postačí vzít diář a poznačit si vše týden dopředu, jinému bude vyhovovat plánování na měsíc. 

 

5. Přiberte do party někoho s podobným cílem

Když víte, že na vás ve fitku čeká kamarádka, je mnohem menší riziko, že dáte prostor výmluvám. A u některých aktivit je to i otázka větší bezpečnosti. Jít si večer po setmění zaběhat bude rozhodně lepší ve dvou.

 

6. Trénink doma vyžaduje disciplínu 

I domácí tréninky jsou efektivní a mají svoje nesporné výhody (nízká finanční náročnost, dobrá dostupnost) i nevýhody (omezený prostor i volba cvičebních pomůcek). Jakmile se rozhodnete cvičit, ignorujte pískající myčku a další rušivé podněty, je-li to možné, odneste mobil do jiné místnosti a věnujte se výhradně cvičení.

 

7. Místo diety raději vhodný jídelníček

Bude to mít i nepopiratelný psychologický efekt. Slovo dieta totiž ve většině lidí žádné pozitivní emoce nebudí, většinou ji máme spojenou s nepohodou, pocity hladu, bolestmi hlavy atd. Jsou lidé, kteří dietu potřebují na začátku – mají rádi rychlé starty, motivuje je počáteční svižný úbytek váhy. V takovém případě je možné zařadit dietu jako krátkodobou pomůcku, abyste pak vzápětí (zcela plánovaně) přešli k jídelníčku, který bude zdravý, kaloricky vyvážený, a tak sestavený, abyste si uměli představit, že se takto budete stravovat dlouhé měsíce i roky.

 

 

Nyní už si na otázky položené v úvodu jistě dokážete odpovědět sami. Dostatečné znalosti jsou bezpochyby jedním z pilířů budoucího úspěchu, ale bez motivace, která na vytyčených pilířích vybuduje pevný most, se ke svému cíli nedostanete.