🍬Bonbóny bez cukru jako 🎁dárek ke každé objednávce nad 500 Kč NAKUPOVAT

Hledá se Miss Proteinová Tyčinka

timey (1) 4 minuty :

Rozhodli jste se vyhlásit svůj soukromý konkurz na tu nejlepší proteinovou tyčinku? Pak jste nejspíš byli vzápětí zavaleni množstvím informací, údajů a marketingových taháků. Vězíte až po krk v obtížně analyzovatelných datech a nemůžete se hnout z místa… Jak vybrat tu správnou? Kterým parametrům věnovat pozornost?

proteinbar

 

Udělejte s námi čtyři základní kroky k vyřešení tohoto zapeklitého problému.

  • Zkontrolujte obsah makroživin
  • Mám se bát umělých sladidel?
  • Miss Proteinová tyčinka – jaké má ideální míry?
  • Správná volba + dobrá dostupnost, výběr příchutí

 

1. OBSAH MAKROŽIVIN

Proteiny 

Asi není třeba zdůrazňovat, že z makroživin by měly být v největší míře zastoupeny právě proteiny. Evropská unie stanovuje minimálně 12% podíl bílkovin v tyčince, aby se mohla honosit přívlastkem „proteinová“. To ale z hlediska sportovní výživy není vůbec mnoho. 

O důvod víc pečlivě pročítat etiketu a nekupovat výhradně podle názvu nebo na základě lákavé reklamy. Na trhu jsou totiž i tyčinky obsahující 30-40 % proteinů. A pokud má tyčinka posloužit jako náhražka porce jídla, měli byste se v reálu dostat na minimálně 20 gramů bílkovin v jednom takovém produktu. 

Sacharidy 

Podíl sacharidů bývá v proteinových tyčinkách velmi variabilní, koupíte low-carb varianty s 15 % sacharidů, ale narazit snadno můžete i na tyčinky, v nichž je polovina energetického obsahu tvořena právě sacharidy. 

Na etiketě najdete také údaj, jak velké množství sacharidů je ve formě cukrů. Snažte se zvolit tyčinku, která bude mít na 60 gramů produktu jen kolem 5 gramů cukrů. Tím si zajistíte potlačení pocitu hladu, dodáte tělu rychlou energii, ale ne na úkor zvýšeného rizika ukládání nadbytečných kalorií ve formě tuku. 

Sacharidy většinou tvoří oblíbené vločky nebo ovoce.

Tuky 

Co se týče podílu tuků, zde se žádoucí hodnoty řídí také vašimi cíli. Pokud chcete hubnout a držíte dietu, budete samozřejmě hledat tyčinku nízkokalorickou s minimálním podílem tuku. 

Lidé na keto nebo low-carb dietě se tuků naopak nebojí a upřednostní je oproti sacharidům. Obsah tuku by se měl každopádně v jedné tyčince pohybovat mezi 5 – 10 gramy.

A platí, že pokud vás má tyčinka současně i nasytit (většinou přijde ke slovu jako svačina), hraje obsah tuků důležitou roli. Jen pozor v okamžiku, pokud byste chtěli tyčinku konzumovat bezprostředně po tréninku. Pak by totiž tuky zpomalily vstřebávání bílkovin a v tuto chvíli vaše tělo potřebuje dodat proteiny co nejrychleji. 

Tuky by měly být ve formě kvalitních olejů (kanolový, olivový, lněný), kakaového másla, semínek, kokosu či oříšků. Pozor na tuky či oleje palmové, příliš vhodný ale není ani kokosový.

Vláknina

Při výběru proteinové tyčinky by neměl být přehlížen ani obsah vlákniny. Vláknina je nezbytná pro správnou funkci zažívacího traktu a pomáhá udržovat pocit sytosti, což je výhodné především pro ty, kteří chtějí se zaměřují na redukci hmotnosti.

Tyčinky by měly obsahovat ideálně alespoň 3 gramy vlákniny. Zvláštní pozornost je třeba věnovat zdroji vlákniny, protože některé vlákniny, jako jsou například polydekstroza nebo maltodextrin, nemají tak výhodné účinky na zdraví jako přírodní vláknina z celozrnných surovin nebo speciálních sirupů jako jako je Promitor nebo čekankový sirup, které mají prokázán příznivý vliv na zdraví a zároveň neovlivňují chuť a texturu tyčinky. Promitor je solubilní vláknina vyráběná z kukuřice, která je vhodná pro osoby s citlivým trávením. Čekankový sirup je zase bohatým zdrojem inulinu, představitele skupiny fruktánů, které podporují růst prospěšných bakterií ve střevech.

 

2. MÁM SE BÁT UMĚLÝCH SLADIDEL?

Záleží na konkrétním druhu sladidla. U většiny produktů se jim v podstatě nevyhnete. A je to zcela logické. Pokud současně hledáte tyčinku s nízkým podílem cukrů, je třeba chuť doladit pomocí nekalorického sladidla. V množství, které je standardně obsaženo v jedné tyčince, se opravdu nemusíte ničeho obávat. Zvláště, pokud etiketa uvádí, že je obsažena stévie nebo erythritol. 

protein_bars (1)

 

3. MISS PROTEINOVÁ TYČINKA – JAKÉ MÁ IDEÁLNÍ MÍRY?

Není úplně lehké zobecňovat, ale pokusíme se o to. Budeme vycházet z faktu, že hledáte tyčinku, která vám dodá kvalitní bílkoviny, utlumí pocit hladu a bude zdrojem energie. Takže taková ideální svačinka pro aktivního sportovce. 

Hmotnost: zhruba 60 g

Obsah kalorií: 140–200 kcal (pro ženu), 170-300 kcal (pro muže)

Podílbílkovin: minimálně 20 g (30-40 %)

  • sacharidů: 10-25 gramů (z toho maximálně 5 gramů cukru)
  • tuků: 5-10 gramů (ideálně nenasycených)
  • vlákniny: 3 a více gramů

Pokud je vaším cílem zhubnout, pak by poměr bílkovin vůči sacharidům měl být 2:1. Kdo váhu neřeší, vystačí s poměrem 1:1.  Kdyby měla tyčinka posloužit vytrvalostnímu sportovci (maratónci atd.), pak se může tento poměr zhoupnout až na 1:4. Opravdu je třeba vycházet z vašich cílů a sportovních aktivit.

Na etiketě by se naopak neměly objevit: trans tuky a nasycené tuky.

 

4. SPRÁVNÁ VOLBA – DOBRÁ DOSTUPNOST, VÝBĚR PŘÍCHUTÍ

Řekněme, že jste našli svou vysněnou ideální tyčinku. Kde a kdo ji nabízí? Můžete si pro ni skočit k baru ve fitku? Je potřeba ji objednat z osvědčeného e-shopu? Nebo je snad dostupná pouze na objednávku s delší dodací lhůtou? 

Nevěřili byste, jak je dostupnost důležitý faktor. Pokud má totiž proteinová tyčinka plnit svůj úkol – tzn. být vám k dispozici kdykoliv, kdy nemáte možnost sáhnout po kvalitní vyvážené porci jídla, potřebujete ji mít po ruce a ideálně dalších pět kousků doma ve spíži plus jeden rezervní v tréninkovém batohu. 

Svou roli sehrají i jednotlivé příchutě. Určitě dává smysl, aby výrobce tyčinky nabízel ve více variantách. I ten největší milovník burákového másla bude mít během nějaké chvíle peanut butter tyčinek plné zuby. Zvolenou tyčinku si tedy kupte ve více různých příchutích, abyste měli na výběr. 

prot_cook (1) (1)

 

DOMÁCÍ PROTEINOVÉ TYČINKY

Proteinové tyčinky si ale můžete připravit i doma. Zkuste podle našeho receptu:

 

Proteinové carrot cake tyčinky

Ingredience (na 8 tyčinek):

1 šálek mletých ovesných vloček

2 odměrky vanilkového proteinového prášku

2 lžičky skořice

½ lžičky jedlé sody

1 lžička soli

4 bílky

¾ šálku práškové stévie 

špetka nového koření

špetka muškátového oříšku

1 šálek strouhané mrkve

120 ml vody

 

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravený menší plech nastříkejte olejem ve spreji nebo ho vyložte pečícím papírem.

2. Ve velké míse promíchejte proteinový prášek, ovesné vločky, veškeré koření a jedlou sodu.

3. Nyní přidejte našlehané bílky, stévii, najemno nastrouhanou mrkev a vodu. 

4. Směs naneste na připravený plech a pečte v rozehřáté troubě 20-30 minut. 

5. Po upečení nechte zchladnout a rozkrájejte na tyčinky.

 

Obsah výživných látek (v jedné tyčince): 77 kcal, bílkoviny 8 g, sacharidy 10 g, tuky 1 g.

 

.... nebo skoč rovnou na naše stránky a svou miss tyčinku objev zde.