🍬Bonbóny bez cukru jako 🎁dárek ke každé objednávce nad 500 Kč NAKUPOVAT

Zdravá záda nejsou samozřejmost

timey (1) 5 minut :

... a dříve či později si to uvědomí většina z nás. 80 % dospělých lidí se někdy setkalo s bolestí zad, 40 % jich trpí bolestmi chronickými. Neúprosné statistiky praví, že bolavá záda jsou druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti. 

pain

 

PŘÍČINY BOLESTI ZAD

Strukturální 

Potíže s obratli, ploténkami a jejich bezprostředním okolím, k nimž může dojít akutně (zranění) nebo na základě dlouhodobého působení (špatné držení těla, málo adekvátního pohybu, sedavé zaměstnání, jednostranné přetěžování atd.). Jedním z nejčastějších a současně velmi bolestivých strukturálních problémů je výhřez ploténky, díky němuž může docházet k dráždění nervů. Pacient pak trpí silnými bolestmi, brněním či dokonce necitlivostí končetin.

Strukturální příčiny je vždy nutné konzultovat s odborným lékařem – jedním z řešení často bývá chirurgický zákrok. 

 

Svalové 

Způsobeny křečí nebo natažením svalů v oblasti páteře. Bývají příčinou akutních problémů. Často stačí jeden nekontrolovaný pohyb a ucítíte, jak se vám v zádech „něco kousne“. Taková bolest pak mnohdy odeznívá řadu dní a bývá příčinou omezeného pohybu (například nemůžete otáčet hlavou k jedné straně, předklánět se atd.). Svalové bolesti zad se ozývají i na základě nadměrného přetěžování, kdy posléze cítíte bolest a zatuhlost v dané oblasti, třeba po práci na zahradě, po sportovní aktivitě, na kterou nejste zvyklí, v důsledku zvýšené fyzické práce apod.

Takové problémy je obvykle možné řešit doma pomocí studených či teplých obkladů, volně prodejných léků, klidového režimu a následného postupného protahování postižené partie.

 

Artritida a osteoporóza

V prvním případě jde o bolesti způsobené poškozením chrupavek (obvykle v bederní části zad) – zde v dlouhodobém horizontu hrozí zúžení páteřního kanálu (stenóza), které si může vyžádat operativní řešení. 

Osteoporóza (řídnutí kostí) může páteř ohrozit především zvýšeným rizikem fraktur obratlů, které bývají provázeny velmi silnou bolestivostí. 

V každém případě si obě příčiny vyžádají kvalitní diagnostiku pomocí zobrazovacích metod (rtg, CT, MRI) a následně terapii stanovenou odborníkem.

 

Onemocnění ledvin 

Jakkoliv vás to možná překvapí, silné bolesti zad nemusí vždy souviset s páteří jako takovou. Záněty ledvin či ledvinové kameny se mohou projevovat právě takto. 

I zde je na místě adekvátní diagnostika a léčba indikovaná příslušným odborným lékařem. 

 

Existují samozřejmě i mnohé další příčiny, včetně nejrůznějších nádorů v oblasti páteře, jde ovšem jednoznačně o stavy vyžadující zásah lékaře. 

 

PROJEVY 

Bolesti zad mohou mít celou řadu podob, někdo je pociťuje jako spíše tupé, jinému bolest vystřeluje například do nohy, někteří pacienti mají potíže při chůzi, jiné bolest neopouští ani při poloze vleže. Zatímco
u někoho mohou problémy odeznít během pár dnů, nejsou výjimkou lidé, které záda bolí v řádech let. Kromě bolesti je v návaznosti na potíže se zády třeba sledovat i další symptomy, zejména problémy s vylučováním, brnění či ochablost končetin atd. 

Vždy dbejte na to, abyste svému lékaři shrnuli opravdu veškeré příznaky, které pociťujete, pomůžete tím včasné a správné diagnóze i následné léčbě.

  therapy

 

TERAPIE

Jakmile lékař provede potřebná vyšetření (kromě prohlídky pacienta také testy krve a moči, zobrazovací vyšetření páteře a okolních struktur, při podezření na nervové poškození elektromyografické vyšetření (EMG) atd.) a stanoví diagnózu, následuje návrh terapie. 

 

Medikamentózní léčba

Efektivní – ve většině případů s menší závažností. Využívají se k ní obvykle tzv. nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), z nichž nejznámější je ibuprofen či diclofenac. K tlumení bolesti bývá nasazován i paracetamol, ten ovšem nemá protizánětlivý efekt. Řada pacientů má dobrou zkušenost nejenom s užíváním pilulek, ale také s nejrůznějšími lokálními preparáty (masti, gely, krémy či náplasti). Při potížích vzniklých na základě svalových příčin často postačí na postižené místo nalepit zahřívací náplast s obsahem kapsaicinu. 

Při vážnějších problémech a když je třeba okolní svalové struktury uvolnit, dává smysl užívání tzv. svalových relaxantů (volně prodejný je například Guajacuran). Při léčbě infuzemi se pak využívá obvykle kombinace několika druhů léčiv, z nichž jednou ze složek je analgetikum, dále pak protizánětlivý lék a následně svalový relaxant. U některých pacientů se osvědčila i aplikace kortizonových injekcí.

Silné bolesti bývají tlumeny na základě rozhodnutí lékaře pomocí opiátů. Vzhledem k riziku vzniku závislosti je však nutné dobře zvážit přínosy vs. rizika. 

 

Operace 

Operativní řešení bolestí zad se týká zejména strukturálních problémů, které nereagují na konzervativní léčbu, nejčastěji jde o tzv. dekompresní operace. 

 

Další metody

Zapomenout bychom neměli ani na řadu alternativních přístupů, které mají u mnoha pacientů dobré výsledky. Sem patří nejrůznější masáže a relaxační techniky, akupunktura či akupresura, chiropraktické postupy atd. Pacient by měl ideálně tyto metody konzultovat se svým lékařem.

 vysetreni

 

JAK PROBLÉMŮM PŘEDEJÍT?

Jestli jsou v tuto chvíli vaše potíže mírné a občasné, máte ještě šanci jim předcházet. Jak?

 

Pravidelné a správné cvičení 

Primárně byste měli posílit svalstvo trupu (core), díky němuž zajistíte páteři adekvátní oporu. A spolu s ním pak jde ruku v ruce pravidelný posilovací i aerobní trénink. Velmi dobře působí na posílení a protažení zad také jóga
a cvičení Pilates

 

 Vyvarovat se jednostrannému přetěžování, případně ho adekvátně kompenzovat

Ať už půjde o těžkou manuální práci nebo detaily, jako je nošení tašky s notebookem na jednom rameni, vždy dává smysl se vyhnout nežádoucím prvkům, které ze svého života eliminovat můžete (místo tašky přes rameno si pořiďte batoh na záda) a pomocí kompenzačního tréninku pak napravit následky aktivit, které zádům neprospívají, ale nemáte šanci se jim vyhnout.

 

 Správná volba obuvi

Byli byste překvapeni, do jaké míry mohou boty ovlivnit páteř. Zejména vysoké podpatky jsou z tohoto hlediska vysloveně nevhodné. Když je obujete jednou za čas, nic zásadního se neděje, kdo ale tráví v nevhodné obuvi (příliš úzký střih, vysoký podpatek, nedostatečná podpora klenby atd.) hodně času, určitě by se nad tím měl zamyslet. 

 

 Vhodná tělesná hmotnost

Nadváha a obezita zcela logicky páteři neprospívají. Záda jsou přetížená, trpí i jiné struktury a klouby. U takových lidí by se lékařům nabízelo, aby je místo receptů vybavili spíše striktním doporučením upravit svou hmotnost. 

 

Správné držení těla

To je naprostý základ pro účinnou prevenci bolestí zad. Určitě jste jako děti od maminky či babičky slýchali, že se nemáte hrbit a máte stát rovně. Myslely to s vámi dobře, i když jejich verze účinné prevence byla více než obtěžující. Z nevhodného držení těla totiž pramení mnohé problémy se zády, současně může být příčinou například i trávicích obtíží. Co to pro vás znamená? Že byste si několikrát během dne měli uvědomit, jak vlastně stojíte či sedíte. Zkontrolujte si, zda máte rovná záda, ramena stlačená dolů, lopatky dozadu, břicho zpevněné… I taková drobnost, kdy se vám podaří se několikrát denně opravit a dostat do vhodné polohy, může z dlouhodobého hlediska eliminovat nepříjemné potíže. 

 

joga back 

Zkuste domácí laickou analýzu svého postoje:

  1. Ve spodním prádle nebo plavkách se bosí postavte v pozici, kterou sami považujete za správný postoj.
  2. Požádejte partnera či kamarádku, aby vás v této poloze vyfotili zepředu, z obou stran a zezadu.
  3. Snímky si vytiskněte – ideálně tak, aby byl každý na jednu A4 stránku.
  4. Na fotky pořízené v pozici zepředu a zezadu použijte pravítko, kterým svou figuru svisle rozdělíte na dvě poloviny. Narýsujte si tužkou čáru, která půjde mezi chodidly nahoru k nosu (poloha zepředu)
    a mezi chodidly k bodu mezi lopatkami (zezadu).
  5. Nyní se na snímky dobře podívejte, sledujte, jestli jsou obě poloviny těla shodné. Máte ramena ve stejné výšce? A co dlaně svěšených paží? 
  6. Dobře se podívejte i na snímky ze strany. Tlačíte hlavu dopředu? Jste příliš prohnutí v bedrech? 
  7. Je-li to možné, zkonzultujte svoje fotky s fyzioterapeutem.

 Shutterstock_2006242475 (2) (1) (1) (1)

Dobrá rada na závěr…jak vypadat o dvě kila lehčí během okamžiku!

Když se narovnáte, zvednete hlavu, budete tlačit ramena dolů, zpevníte břicho a vypnete hrudník, budete vypadat výrazně lépe prakticky okamžitě. Stačí svěsit ramena, povolit břicho a předsunout pánev – v tu ránu máte opticky o pár kilo navrch. 

A nejde jenom o vzhled, správné držení těla totiž zajistí i optimální fungování vnitřních orgánů – zlepší se vám trávení, bude se vám lépe dýchat.

 

Jednoduše řečeno – zdravý životní styl je ta nejlepší investice do kvalitního života bez bolavých zad.