🍬Bonbóny bez cukru jako 🎁dárek ke každé objednávce nad 500 Kč NAKUPOVAT

Dá se mozek UPGRADOVAT?

timey (1) 6 minut :

Neustále aktualizujeme operační systémy, aplikace a programy. Nároky na správnou funkci všech technologických vychytávek rok od roku narůstají. Udrží ale s touhle rychlou a přetechnizovanou dobou krok náš mozek?

brain_smart

 

21.století přineslo lidstvu jedno výrazné specifikum. Výkonnost a produktivita už zdaleka nejsou limitovány vnějšími faktory, ale samotným lidským organismem. Jak to správně pochopit? Třeba tak, že před čtvrt stoletím si lidé důležité zprávy a dokumenty posílali poštou nebo faxem. Dohledat cenné informace často znamenalo navštívit odbornou knihovnu. Zkrátka a dobře trvalo několik hodin, případně dnů, než k vám nějaký údaj doputoval. A v návaznosti na to byly nastaveny i nároky na výkon a produktivitu práce.

Jednoduše řečeno – mozek by ještě mohl, ale omezovaly ho faktory z vnějšku. 

Dnes je však situace jiná.

 

Mailem či prostřednictvím jiného komunikačního kanálu k vám informace putují rychlostí měřitelnou na sekundy. Nečekáte, až ve schránce objevíte důležitý dopis, nemusíte listovat objemnými svazky, abyste se dobrali odpovědí na svoje otázky. Data – ať už ta žádaná nebo naopak nežádoucí – na vás útočí ze všech stran. Omezujícím faktorem tedy nejsou technologie, ale mozek. A nabízí se otázka, zda nás evoluce vybavila schopností vypořádat se s takovým náporem informací, požadavků a zpráv. 

Není divu, že přibývá diagnóz, u nichž hraje nemalou roli skutečnost, kterou pacient stručně popíše slovy: „Já už to prostě nedávám“. Může to být samozřejmě myšleno po fyzické stránce, ale zejména poslední roky ukázaly, že ve většina případů jde o potíže psychické. 

Ne, nesnažíme se vás navést k tomu, abyste zahodili mobil a odpojili router. Stačí se na chvíli zamyslet a zvážit svoje možnosti. Určitě je na místě: 

naučit se odpočívat;

ALE současně vyvstává otázka, jestli můžete svému mozku nějak pomoci náročné úkoly zvládnout, tzn. alespoň dočasně...podpořit mozkové funkce.

teatime (1)

 

mceclip3-1Ať už vás čekají zkoušky nebo práce na důležitém projektu, případně patříte k početné herní komunitě a vaším cílem je postup na vysněný level, což si vyžádá několikahodinovou výzvu před monitorem, máme pro vás dobrou zprávu.

 

 

Tak jako můžete připravit tělo vhodným předtréninkovým suplementem na náročné a vyčerpávající cvičení, máte možnost podpořit mentální procesy, redukovat vliv stresu a oddálit nástup únavy.

 

 

 

 

A pomohou vám k tomu látky, které lidstvo využívá už po tisíce let.

Ingredience většinou čistě přírodního původu, které při správném dávkování rozezvučí ve vaší šedé kůře mozkové skutečnou symfonii a pomohou vám čelit i těm největším výzvám. 

Pojďme si některé z nich představit:

gibiloba

GOTU KOLA

Říká se jí „bylina dlouhověkosti“ a podpora mozkových funkcí je vlastně jen jedním z celé škály účinků. Díky provedeným výzkumům víme, že příznivě ovlivňuje především paměť. Současně působí proti úzkostem a depresím. Navíc se v odborných kruzích mluví o jejím potenciálu v léčbě Alzheimerovy choroby.

GINKGO BILOBA

Další zástupce tradiční čínské medicíny, s úspěchem se používá ke zlepšení prokrvení mozku, příznivě působí na pacienty s úzkostmi a depresemi, podporuje kognitivní funkce. 

ALFA GPC

Pod touto zkratkou se skrývá alfa glycerylfosforylcholin, čímž jsme vám dost možná nijak nenapověděli, ale více asi prozradí skutečnost, že právě alfa GPC vzniká v těle z cholinu – substance zcela nezbytné pro správný průběh celé řady důležitých procesů. Organismus je schopen malé množství cholinu vyprodukovat, ale bez vnějších zdrojů se neobejdete. Každopádně následně vzniklý alfa GPC má přímý vliv na nárůst hladiny acetylcholinu, významného mozkového transmiteru, tedy látky, která napomáhá přenosu signálů v mozku, posiluje paměť i motivaci a podílí se mimo jiné schopnosti učení. 

GUARANA

Kmeny amazonských indiánů ji používaly po staletí jako efektivní stimulant, pozornost si ovšem zaslouží i její antioxidační účinky. Co se týče vlivu na mozek, musíme zmínit zejména schopnost oddálit vyčerpání a zlepšit koncentraci i schopnost učení.

YERBA MATÉ

Pochází z Jižní Ameriky a s guaranou má tím pádem stejnou nejenom zemi původu, ale také skutečnost, že jde o zdroj kofeinu a antioxidantů. Yerba navyšuje hladinu energie, zostřuje pozornost a zkracuje reakční dobu, což jistě ocení nejeden gamer.

BACOPA MONNIERI

Přezdívá se jí také Brahmi a je uznávanou představitelkou ajuvérdské medicíny – mimo jiné i proto, že prokazatelně zlepšuje mozkové funkce. Byly provedeny studie potvrzující, že lidé, kteří užívali výtažek z Brahmi, se snáze učili a získané znalosti byli schopni déle udržet. Mluví se také o lepším zpracování vizuálně přijímaných informací a je tedy další látkou přínosnou zejména pro ty, jejichž mentální výkon úzce souvisí s rychlou reakcí na zrakový podnět. 

KORÁLOVEC JEŽATÝ

Ačkoliv název evokuje zástupce z říše živočichů, korálovec je druh jedlé houby využívané v tradiční čínské medicíně. Jeho účinky jsou vědecky zkoumány vlastně až v posledních letech, byť se v lidovém lékařství využívá od nepaměti. Díky provedeným výzkumům víme, že korálovec zlepšuje kognitivní funkce, působí preventivně proti demenci, tlumí projevy úzkostí i depresí a posiluje paměť.

ROZCHODNICE RŮŽOVÁ

Často bývá řazena mezi tzv. adaptogeny, tedy skupinu látek, které napomáhají organismu zvládat stresové podněty. Rozchodnice obsahuje až 140 aktivních látek a tím pádem nabízí širokou škálu účinků. Z nich určitě stojí za zmínku právě zvýšení odolnosti vůči stresu a únavě, zlepšení nálady a koncentrace či zkvalitnění paměťových funkcí. 

 

Náš seznam by mohl pokračovat dál, ale k tomu, abyste dosáhli synergického účinku prokazatelně efektivních ingrediencí, nepotřebujete několik desítek různých složek. Stačí dát ve vhodných dávkách dohromady ty, které si spolu rozumí a v účincích se vzájemně podporují. Tohoto pravidla jsme se drželi, při sestavování receptury na Unlocked a vše nasvědčuje tomu, že se nám to podařilo. 

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4908235/

https://www.nccih.nih.gov/health/the-ginkgo-evaluation-of-memory-gem-study

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18077056/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8622869/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11498727/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34207484/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23735479/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31413233/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6208354/