🍬Bonbóny bez cukru jako 🎁dárek ke každé objednávce nad 500 Kč NAKUPOVAT

Jak porozumět etiketám suplementů

 

„Čtěte pozorně etiketu“ – to je mantra doprovázející každý nákup výživových doplňků. Jedna věc je ale „číst“ a druhá „porozumět“. Vyznáte se v údajích na etiketách?

shoppin (1)

SICE DOPLŇUJÍCÍ, ALE NEZBYTNÉ

Tak by se daly ve stručnosti charakterizovat suplementy. Rozhodně neslouží jako náhražka zdravé stravy, což se konec konců na etiketě dočtete, ale kvalitní suplement je často doplňkem, který se významně podílí na dosažení cíle či podání optimálního výkonu. Ale pozor! Nikdy nezaměňujte….

 

SUPLEMENTY A LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY

Suplementy alias doplňky stravy obsahují vitaminy, minerály či jiné látky s tzv. nutričním či fyziologickým účinkem a jejich cílem je doplnit stravu uživatele tak, aby byl příznivě ovlivněn jeho zdravotní stav. Neslouží tedy k léčbě a podle legislativy ani k prevenci onemocnění. 

Pro koncového zákazníka je poměrně zásadní, aby si uvědomil, že u suplementů není před uvedením na trh nijak hodnocena jejich účinnost, při schvalovacím procesu se řeší zdravotní nezávadnost, neověřuje se účinek. 

Léčivé přípravky podléhají schvalování ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Jejich uvedení na trh předchází řada důležitých kroků, v rámci nichž se hodnotí kvalita, bezpečnost i účinnost (ta musí být doložena klinickými studiemi).

Rozeznáte je na první pohled

Stačí vzít do ruky krabičku. U suplementu musí být na obalu uvedeno, že jde o doplněk stravy, u léčivého přípravku najdete tzv. registrační číslo. Pokud se potřebujete ujistit, do které kategorie daný produkt spadá, můžete také využít databázi registrovaných léčivých přípravků

 

ÚDAJE NA ETIKETĚ

Na obalu příslušného suplementu najdete základní informace:

  • dávkování;
  • počet dávek v jednom balení;
  • složení výrobku;
  • obsah jednotlivých ingrediencí v jedné tabletě, kapsli, odměrce atd., včetně obsahu v denní dávce;
  • u vitaminů a minerálů se uvádí také procento doporučené denní dávky, které suplement pokryje;
  • chybět nesmí ani použitá aditiva či konzervační látky.

 

 

Dávkování 

Když se zaměříme na dávkování, určitě by vás - coby zákazníka - mělo zajímat, zda je pro vás dávkování komfortní. Polknout jednu tabletu denně není většinou pro nikoho velký problém. Ale pokud je vám doporučováno užívat dvě tablety třikrát denně půl hodiny po jídle, zcela rozumně se zamyslete nad tím, jak dlouho jste schopni takový režim udržet. Pro někoho to jistě problém nebude. Řada lidí je ohledně suplementového programu velmi striktní a pečlivá. Ale není málo těch, kteří po týdnu či dvou zjistí, že v každodenním životě vyplněném náročnou prací a dalšími povinnostmi nezvládají užívat výživový doplněk dle takového rozpisu. 

 

Počet dávek v jednom balení

Tento údaj má především ekonomický význam, snadno si totiž spočítáte, na kolik vás vyjde denní dávka a také, jak dlouho vám produkt za uvedenou cenu vydrží.

 

Složení

Pročíst seznam ingrediencí je samozřejmě naprosto klíčové. Jednotlivé složky by správně měly být uvedeny sestupně, co se týče obsaženého množství. Tzn. od té, která je v produktu zastoupena v největším množství, k té s množstvím nejnižším.  Obvykle najdete na etiketě tabulku s výčtem ingrediencí, jejich dávkou v jedné tabletě či kapsli a vedle ve sloupci je uvedena denní dávka s ohledem na doporučené dávkování. Poslední sloupeček většinou obsahuje procentuální vyjádření podílu denní dávky na doporučené denní dávce. Takže pokud je tam uvedeno například 50 %, víte, že denní dávkou tohoto suplementu pokryjete polovinu doporučené denní dávky daného vitaminu či minerálu. 

 

Pozor na přídavné látky

I veškerá plnidla, sladidla, konzervanty a další aditiva musí být na etiketě produktu uvedeny. Řada z nich má ve výrobku svoje opodstatnění, obvykle napomáhají tomu, aby měl suplement potřebnou texturu, barvu, chuť či konzistenci. Přesto dává smysl preferovat takové suplementy, u nichž není seznam přídavných látek stejně dlouhý nebo dokonce delší než výčet funkčních ingrediencí.

 

Varování pro alergiky

Lidé trpící nějakou potravinovou alergií musí výživové doplňky volit s velkou opatrností. Čtení etiket je pro ně o to důležitější, že by špatná volba mohla znamenat ohrožení jejich zdraví či v extrémním případě života. Určitě jste někde zaznamenali varování, že výrobek „může obsahovat stopy…“. To se týká často produktů, které samy o sobě alergeny neobsahují, ale jsou zpracovávány na linkách, jimiž prochází suroviny alergeny obsahující, je zde tedy riziko kontaminace. Takže například lidé trpící celiakií či senzitivitou na lepek musí vybírat produkt označený jako bezlepkový, který jim současně garantuje, že neobsahuje žádné stopy lepku. Je-li výrobek certifikovaný jako veganský, měl by uživateli zajistit, že při jeho produkci nebyly použity látky živočišného původu a že nebyl testovaný na zvířatech. 

 sups

TERMINOLOGIE 

Organic

Tento termín udává, že v případě rostlinného produktu, byly jeho složky pěstovány bez použití umělých hnojiv, chemických pesticidů, genetické modifikace atd. Jde vlastně o „bio“ kvalitu a na produktu byste měli najít příslušné logo.

Natural

Česky řečeno „přírodní“ – takto se označují výrobky, které neobsahují žádné syntetické ingredience, a to včetně dochucovadel a barviv. 

GMO-free

Tato zkratka vyjadřuje, že jde o suplement bez geneticky modifikovaných ingrediencí. Tyto výrobky by měli vyhledávat zejména lidé trpící potravinovými alergiemi.

 

questionmark 

Malý slovníček pojmů

Nejde samozřejmě o vyčerpávající souhrn veškerých termínů, s nimiž se na etiketách můžete setkat, vybrali jsme pro vás několik základních, které si podle nás vysvětlení zaslouží.

 

Antioxidanty 

Živiny (například některé vitaminy), které tělo chrání před poškozením způsobeným volnými radikály.

 

Fytochemické látky 

Substance obsažené v rostlinných zdrojích, které mají příznivý vliv na naše zdraví. Setkat se můžete i s termínem fytonutrienty, příkladem je beta-karoten, lykopen či resveratrol. 

 

Mikrobiom

 Používá se obvykle ve smyslu „střevní mikrobiom“ a jde o souhrn všech mikroorganismů osidlujících naše střeva. Pokud má trávicí systém (a nejenom ten) správně fungovat, je třeba dosáhnout v rámci mikrobiomu rovnováhy. 

 

Mikroživiny

 Známé také jako mikronutrienty – skupina vitaminů a minerálů, tzn. látek, jichž organismus potřebuje jen velmi malé množství v porovnání s tzv. makroživinami (bílkoviny, sacharidy, tuky). Funkce mikroživin je přesto velmi významná a nedostatek těchto látek může mít za následek řadu zdravotních problémů.

 

Minerály 

Živiny anorganického původu, pocházející například z půdy a vody, odkud je vstřebávají rostliny či živočichové. Dělí se na makroprvky – spíše se pro ně používá samotný termín „minerály“ – kam spadá sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, chlor a síra; a na mikroprvky – tzv. stopové prvky – železo, měď, zinek, jód, fluor, mangan, selen a chrom, kterých organismus potřebuje menší množství než makroprvků. 

 

Omega-3 kyseliny 

Esenciální mastné kyseliny, které hrají v těle velmi důležitou roli. Organismus není schopen si je sám vytvářet, musí být přijímány ve stravě nebo suplementech. 

 

Prebiotika 

Typ rostlinné vlákniny, který působí jako potrava pro zdravé bakterie ve střevech.

 

Probiotika 

Termín označující zdraví prospěšné bakterie osidlující střeva, napomáhají udržení správného mikrobiomu. 

 

Vitaminy rozpustné ve vodě 

Skupina vitaminů, které tělo není schopné ukládat, využije vždy dostupné množství přítomné ve stravě či suplementech a zbytek, který není možné absorbovat, vyloučí. Riziko předávkování je ve srovnání s vitaminy rozpustnými v tucích výrazně menší. Na druhou stranu čelíte u mnoha z nich většímu riziku nedostatku. 

 

Vitaminy rozpustné v tucích 

Konkrétně A, D, E a K – vitaminy, které je organismus schopen ukládat v játrech a tukové tkáni, aby je následně využil dle potřeby. Užívání nadměrné dávky tedy může být nebezpečné, protože hrozí předávkování.

 

Aktivní vyznavač zdravého životního stylu se dnes bez kvalitních výživových doplňků neobejde. Začátečníci udělají nejlépe, když se poradí se zkušeným trenérem či dietologem. Jakmile ale do problematiky výživových doplňků trochu proniknete a lépe se zorientujete, zvládnete si vybrat ty správné produkty i sami.